Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραβάει το σχοινί η Τουρκία για τη Λιβύη, ενώ υψώνεται «ασπίδα προστασίας» για τον East Med

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία για τη Λιβύη, ενώ υψώνεται «ασπίδα προστασίας» για τον East Med

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Λιβύη, μετά και την υπερψήφιση των δύο μνημονίων συνεννόησης των δύο πλευρών, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό γεωπολιτικό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο τον αγωγό EastMed

Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, δήλωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό γεωπολιτικό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο τον αγωγό EastMed.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, αν και σιωπούσε, πλέον με μία κίνηση του τάραξε τα νερά καθώς επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει ο αγωγός EastMed.

«Αν οι λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Οκτάι είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού» από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας».

«Ομπρέλα» κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από το τουρκικό κοινοβούλιο, οι κκ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου επικοινώνησαν τηλεφωνικά στη σκιά των φημών που θέλουν τις Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ – Ιταλία να υπογράφουν το προσεχές διάστημα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, στην Αθήνα τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Μια συμφωνία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για απάντηση στην Τουρκία, η οποία θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.

Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής. Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σημείωναν ότι οι τέσσερις χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπογράμμιζαν ότι προς την κατεύθυνση της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ μέσω αυτής σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Η Τουρκία έτοιμη για «απόβαση» στη Λιβύη – Αντιδρούν ΗΠΑ και Ρωσία

Είχε προηγηθεί η επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια από την τουρκική εθνοσυνέλευση, δίνοντας συνέχεια στο μνημόνιο θαλάσσιας συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και έχει προκαλέσει διπλωματικό πυρετό παγκοσμίων.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η συμφωνία προβλέπει να στείλει η Τουρκία τεχνική, αστυνομική και στρατιωτική βοήθεια, αρχικά με τη μορφή συμβουλών, στη χώρα της Βορείου Αφρικής.

Το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, όπως αναφέρουν μέσα της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και την ανάσχεση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Η Άγκυρα, πάντως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και στρατεύματα στην Λιβύη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται ενοχλημένες, ενώ δεδομένα ανάλογη στάση κρατά και η ΕΕ. Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη.

Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σαράτζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία,

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024