Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στο μικροσκόπιο της Handelsblatt η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια των υπόλοιπων εφημερίδων η στρατηγική Τζόνσον για το Brexit.

Στο ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020 την οποία έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας αναφέρεται εκτενές άρθρο της οικονομικής Handelsblatt, σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

«[…] Με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων ο υπουργός Οικονομικών εξοικονομεί πόρους όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται: με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα υπογραμμίζει ότι αφήνει πίσω της την κρίση. Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη χαλάρωση των μέτρων περικοπών», τη μείωση δηλαδή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πόσο θέλει να μειώσει ο Μητσοτάκης τους στόχους;

Όπως επισημαίνει η HB, οι αξιώσεις αυτές του έλληνα πρωθυπουργού βρίσκουν σύμφωνους τόσο «το ΔΝΤ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδας. Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συμμερίζονται την άποψη ότι η χαλάρωση των μέτρων περικοπών θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάτι που είναι προς το συμφέρον των πιστωτών καθώς έτσι μειώνεται γρηγορότερα το χρέος.»

» Μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δεν έχει πει σε ποιό βαθμό θέλει να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα. Ανεπίσημα γίνεται λόγος για 2,2% αντί του ισχύοντος 3,5% επί του ΑΕΠ.»

» Ενστάσεις σε πιθανή χαλάρωση έχει κυρίως το Βερολίνο αλλά όχι μόνον αυτό. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση τον υπεσχημένο εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων δομών, τη σταθεροποίηση των τραπεζών, τις οικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι ενδεχόμενες δημοσιονομικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας θα άνοιγαν τις ορέξεις άλλων χωρών.»

» Ο Μητσοτάκης γνωρίζει τις αντιστάσεις, πιέζει όμως ώστε να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις. ‘Στόχος μας είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021΄, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Η στρατηγική Τζόνσον για το Brexit

Στο Brexit και την πολιτική του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εστιάζει σχόλιο της Kölner Stadt-Anzeiger:

«Φαίνεται απόλυτα αποφασισμένος να αποκλείσει εκ προοιμίου το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις πέραν του τέλους του 2020. Η ΕΕ είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση. Εν τέλει δεν χρειάζεται τη Μεγάλη Βρετανία τόσο όσο το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ. […] Εάν η Μεγάλη Βρετανία διαβεβαιώσει ότι θα τηρεί και στο μέλλον αυστηρά τα στάνταρ της ΕΕ, τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν γρήγορα, έστω και με ολιγόμηνη καθυστέρηση. Δεν αποκλείεται να γίνει τελικά έτσι. Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει άλλωστε τις πομπώδεις εξαγγελίες όπως κάθε λαϊκιστής. Είναι απρόβλεπτος».

Την τακτική Τζόνσον σχολιάζει και η General-Anzeiger της Βόννης, επισημαίνοντας ότι η δια νόμου απαγόρευση ενδεχόμενης χρονικής παράτασης στις διαπραγματεύσεις «ξάφνιασε την ΕΕ. Διότι μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη οικονομική συμφωνία απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο. Στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ξεκινά απλώς άλλη μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία».

Κώστας Συμεωνίδης

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024