Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βεντέτα» αντιεξουσιαστών - ΕΛ.ΑΣ. για τα υπό κατάληψη κτίρια

«Βεντέτα» αντιεξουσιαστών – ΕΛ.ΑΣ. για τα υπό κατάληψη κτίρια

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο Κουκάκι που οδήγησαν στη  σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του, καθώς και οι καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την ΕΛ.ΑΣ. σε μία από τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο Κουκάκι ήταν δύο από τα περιστατικά που προκάλεσαν την οργή σε ένα κομμάτι της κοινωνίας

Σε μία ιδιότυπη βεντέτα μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και των αντιεξουσιαστών εξελίσσεται η υπόθεση της εκκένωσης κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο Κουκάκι που οδήγησαν στη  σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του, καθώς και οι καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την ΕΛ.ΑΣ. σε μία από τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο Κουκάκι ήταν δύο από τα περιστατικά που προκάλεσαν την οργή σε ένα κομμάτι της κοινωνίας αλλά και μερίδας των πολιτικών κομμάτων.

Πριν από αυτά τα περιστατικά, είχε προηγηθεί η εκκένωση της κατάληψης Κούβελου στο Μαρούσι η οποία ήρθε μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων.

Τα αντικείμενα που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν ίσως τόσο εντυπωσιακά όσο θα περίμενε καθώς βρέθηκαν μόνο κράνη, ξύλινα κοντάρια και πυροσβεστήρες.

Σήμερα, υπήρξε ένταση στο σημείο της έπαυλης Κούβελου μετά από προσπάθεια ανακατάληψής της αλλά και  συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την βίλα Κουβέλου και μία ομάδα, χωρίς να παραβιάσει λουκέτα, μπήκε στο κτίριο από όπου ανάρτησε πανό.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και κατέβασαν το πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς τον σταθμό Αμαρουσίου του ΗΣΑΠ.

Κάποια στιγμή επικράτησε ένταση μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να κάνουν χρήση χημικών χειροβομβίδων κρότου- λάμψης.

Το σήριαλ με τις εκκενώσεις κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη φαίνεται πως θα έχει και άλλα επεισόδια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις, ωστόσο η «σκιά» που έχουν ρίξει τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Κουκάκι και ο τραυματισμός αλλά και η σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη, ίσως να τις καθυστερήσουν.

Και αυτό διότι μπορεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην αποδέχονται επί της ουσίας την άσκηση αστυνομικής βίας, ωστόσο αυτά τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση καθώς τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τις συνθήκες σύλληψης καθώς και οι καταγγελίες του σκηνοθέτη αλλά και γειτόνων, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για τον αντιεξουσιαστικό χώρο, η εκκένωση των καταλήψεων αποτελεί «αιτία πολέμου» με την ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα γεγονότα στο Κουκάκι, ακολούθησαν καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε καταστήματα και τράπεζες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποιήθηκαν και πορείες ενάντια στην καταστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών  η ομάδα του «Κατειλημμένου Κοινωνικού Κέντρου Κ-ΒΟΞ» στα Εξάρχεια επιχείρησε  να απαντήσει σε όσα ακουστούν, σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του ΒΟΞ με ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οι χώροι και οι δραστηριότητες των μελών του.

«Όλα διερευνώνται»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα και αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει άκριτη αποδοχή των καταγγελιών.

«Εχουν δοθεί οι απαντήσεις (…) κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια άλλα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Παρά ταύτα όλα διερευνώνται».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης βίας.

Στο θέμα των κρουσμάτων αστυνομικής βίας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος τόνισε πως αρμόδιοι να κρίνουν είναι οι εισαγγελείς που ήταν παρόντες στην επιχείρηση και τα αρμόδια όργανα της Αστυνομίας.

Η υπόθεση Ινδαρέ

Πάντως η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται υπόλογη για τον τρόπο δράσης στο Κουκάκι και τη χρήση βίας απέναντι στους ενοίκους όμορου κτιρίου με αυτό που τελούσε υπό κατάληψη. Ο πατρινός σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του, που συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν, γιατί η αστυνομία εισέβαλε και στο δικό τους και ειδικότερα στην ταράτσα τους, έπειτα από έρευνα στο σπίτι τους, κατά την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης  διπλανού κτιρίου στο Κουκάκι, ήταν ένα περιστατικό που προκάλεσε οργή.

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση σχετικά με το θέμα, πράγμα που είναι έξω από τις επιθυμίες μας. Μεγάλο μας παράπονο είναι ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Όταν καταλαγιάσει όλο αυτό θα μπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διατάσεις όμως το να υπάρχει μία πόλωση εξωφρενική, οδηγεί στο να χαθεί το νόημα και πολλά άλλα πράγματα» ανέφερε ο σκηνοθέτης ο οποίος δέχθηκε ένα κύμα συμπαράστασης από μεγάλο κομμάτι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024