Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ : Ονόματα στο τραπέζι για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

ΕΕ : Ονόματα στο τραπέζι για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Διαδικασία συγκεκριμενοποίησης ονομάτων, νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. προκειμένου να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Διαδικασία συγκεκριμενοποίησης ονομάτων, νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. προκειμένου να τους επιβληθούν κυρώσεις, είτε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων είτε για απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε., αναλόγως των δυνατοτήτων που παρέχονται.

Υπέβαλε λίστα

Η Λευκωσία υπέβαλε συγκεκριμένη λίστα, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της ομάδας εργασίας Relex συζητήθηκε στο πλαίσιο μιας «πρώτης ανάγνωσης».

Οπως μεταδίδει το philenews.com, η διαδικασία που θα συνεχισθεί στις αρχές του νέου έτους διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα, καθώς οποιοδήποτε υποψήφιο όνομα ενδεχομένως δημοσιοποιηθεί, πριν ληφθεί οριστική και ομόφωνη απόφαση εκ μέρους των κρατών-μελών της Ε.Ε., κινδυνεύει να «πέσει» στο Δικαστήριο και, κατά συνέπεια, να αθωωθεί παρά την εμπλοκή του στις έκνομες τουρκικές ενέργειες.

Σε άλλη εξέλιξη, η Λευκωσία υπέβαλε «επιφύλαξη μελέτης» «νέων ονομάτων» που υποβλήθηκαν από δύο κράτη-μέλη και φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαρροές σκοπιμότητας

Η «επιφύλαξη μελέτης» της Λευκωσίας αφορά «νέες καταχωρήσεις» ονομάτων και ως είθισται τα κράτη-μέλη εξετάζουν τα νέα ονόματα πριν συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον τους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό οδήγησε σε διαρροές σκοπιμότητας εναντίον της Λευκωσίας.

Το Politico υποστηρίζει ότι «η Κύπρος έκανε τη Ρωσία χαρούμενη», διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν άναψε πράσινο φως στην «ανανέωση» (rollover) ονομάτων αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στη Κριμαία.

Η εν λόγω ιστοσελίδα επικαλείται μάλιστα κάποιους διπλωμάτες που φέρονται να θεωρούν ότι η κίνηση της Λευκωσίας να τοποθετήσει επιφύλαξη μελέτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ότι «η Ε.Ε. δεν κινείται όσο γρήγορα επιθυμεί η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων για τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της».

Είναι ανακριβείς

Ωστόσο, οι διαρροές των ανώνυμων διπλωματών είναι ανακριβείς γιατί δεν πρόκειται για ανανέωση (rollover) ονομάτων, όπως υποστηρίζουν, αλλά για «νέες καταχωρήσεις», όπως προαναφέραμε.

Επιπλέον, κύκλοι στη Λευκωσία απορρίπτουν κάθε προσπάθεια διασύνδεσης που επιχειρείται μεταξύ των ονομάτων για την κυπριακή ΑΟΖ και των ονομάτων για το Ουκρανικό.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024