Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αστυνομική βία της ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στο Al Jazeera: Μαρτυρίες θυμάτων και δημοσιογράφων

Η αστυνομική βία της ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στο Al Jazeera: Μαρτυρίες θυμάτων και δημοσιογράφων

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες θυμάτων, αυτόπτων μαρτύρων και δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν τα γεγονότα των ημερών.

Εκτενές ρεπορτάζ για τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας της 6ης Δεκέμβρη και της 17ης Νοεμβρίου, φιλοξενεί το δίκτυο Al Jazeera.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες θυμάτων, αυτόπτων μαρτύρων και δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν τα γεγονότα των ημερών.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ παρατίθενται αρκετές πληροφορίες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια.

«Περίπου 5.000 επιπρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα εν αναμονή συγκρούσεων, ιδιαίτερα στο γνωστό αναρχικό θύλακα της Εξαρχείων, το οποίο το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε να »καθαρίσει»», αναφέρει το άρθρο.

Η 19χρονη φοιτήτρια της Ισπανικής Φιλολογίας, Ειρήνη Εμινίδου, μιλά για την επίθεση που δέχθηκε από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο, αφού συνελήφθη μαζί με έναν 20χρονο φίλο της.

«Δεν θυμάμαι πόσοι άνθρωποι ήταν εκεί εκείνη την στιγμή, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι νιώθαμε σαν να ήταν μια κανονική νύχτα στην Εξάρχεια. Είδα ανθρώπους να περπατούν και κάποιον να έχει βγάλει βόλτα το σκυλί του», αναφέρει η 19χρονη φοιτήτρια.

Σύμφωνα με καταγγελία της ίδιας στο AJ, τα ΜΑΤ της επιτέθηκαν αναίτια.

«Ξαφνικά η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, δεν μπορούσα να δω τον φίλο μου και όλα ήταν θολά».

Όπως αναφέρει η ίδια, τα ΜΑΤ την έριξαν στο έδαφος ενώ την κλότσησαν και την πάτησαν στο κεφάλι.

Μαρτυρίες δημοσιογράφων

Ακόμα, γίνεται αναφορά και στην επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Μάριου Αραβαντινού, επίσης στα Εξάρχεια.

Για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για τους συλληφθέντες της 17ης Νοέμβρη το Al Jazeera παραθέτει τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Μάνου Φραγκιουδάκη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αρχισαν ξαφνικά και αναίτια να χτυπάνε τους πάντες με γκλόμπ».

«Άκουσα μάλιστα αστυνομικούς που βρίσκονταν πιο πίσω να ρωτάνε ο ένας τον άλλο “γιατί συνέβη τώρα αυτό;”».

Η Λία Γώγου, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, δήλωσε στο AJ:

«Τα αναφερθέντα περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης κατά φοιτητών, πολιτών και δημοσιογράφων στην περιοχή των Εξαρχείων τον περασμένο μήνα είναι μια ενοχλητική προσθήκη στη μακρά λίστα μεμονωμένων περιπτώσεων που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στην Ελλάδα.

»Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τέτοια περιστατικά εδώ και πολλά χρόνια και, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν άμεσες, εμπεριστατωμένες, αποτελεσματικές και αμερόληπτες έρευνες και να έρθουν οι δράστες αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Εάν δε γίνει αυτό, τότε θα διαιωνιστεί ο φαύλος κύκλος της ατιμωρησίας».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024