«Οι καταστάσεις των προσφύγων είναι 'κρίσεις' όταν τις αφήσεις να εξελιχθούν έτσι, σκεπτόμενος βραχυπρόθεσμα και αμελώντας τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. «Στο Φόρουμ αυτό, είδαμε μια αποφασιστική στροφή προς το μακροπρόθεσμο όραμα» πρόσθεσε

Τοποθεσίες για επανεγκαταστάσεις στην Ευρώπη, υποσχέσεις για χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεσμεύσεις για καλύτερη ενσωμάτωση: το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη επέτρεψε στη διεθνή κοινότητα να κάνει μια νέα «στροφή» την οποία χαιρετίζει ο ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που άρχισε την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) σκόπευε να δώσει μια νέα ανάσα στην κατανομή του βάρους των εκτοπισμένων, από τους οποίους 26 εκατομμύρια πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους.

«Η δημόσια στήριξη για το άσυλο αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες που υποδέχονται πρόσφυγες (οι οποίοι σε ποσοστό 80% μετοίκησαν σε φτωχές και σε αναπτυσσόμενες χώρες) αισθάνθηκαν ότι έχουν κατακλυστεί ή ξεχαστεί», δήλωσε απόψε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Αλλά οι καταστάσεις των προσφύγων είναι ‘κρίσεις’ όταν τις αφήσεις έτσι να εξελιχθούν, σκεπτόμενος βραχυπρόθεσμα και αμελώντας τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

«Στο Φόρουμ αυτό, είδαμε μια αποφασιστική στροφή προς το μακροπρόθεσμο όραμα».

770 «υποσχέσεις» σε διαφόρους τομείς

Συνολικά περισσότερες από 770 «υποσχέσεις» σε διαφόρους τομείς δόθηκαν σε αυτό το Φόρουμ, το οποίο ήταν η ευκαιρία για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει συλλογικά» το βάρος της ροής των προσφύγων.

Δεσμεύσεις αναλήφθηκαν για χορήγηση άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωση.

Ο ιδιωτικός τομέας, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοινώσεις για την πρόσβαση των προσφύγων «σε τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας».

Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της εκπαίδευσης, υπέρ αλλαγών της νομοθεσίας, για παράδειγμα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο σχολείο για τα παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε επίσης ανακοινώσεις για την μετεγκατάσταση, ένα πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση σε τρίτες χώρες ανθρώπων ήδη εκτοπισμένων.

«Περισσότερες από 30.000 τοποθεσίες για μετεγκατάσταση για το 2020» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεσμεύτηκε από την πλευρά της για «οικονομική στήριξη» των κρατών αυτών.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά σε 1,44 εκατ. τον αριθμό των προσφύγων που χρήζουν μετεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr