Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες : Ο ΟΗΕ βλέπει «στροφή» προς μακροπρόθεσμο όραμα

Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες : Ο ΟΗΕ βλέπει «στροφή» προς μακροπρόθεσμο όραμα

«Οι καταστάσεις των προσφύγων είναι 'κρίσεις' όταν τις αφήσεις να εξελιχθούν έτσι, σκεπτόμενος βραχυπρόθεσμα και αμελώντας τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. «Στο Φόρουμ αυτό, είδαμε μια αποφασιστική στροφή προς το μακροπρόθεσμο όραμα» πρόσθεσε

Τοποθεσίες για επανεγκαταστάσεις στην Ευρώπη, υποσχέσεις για χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεσμεύσεις για καλύτερη ενσωμάτωση: το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη επέτρεψε στη διεθνή κοινότητα να κάνει μια νέα «στροφή» την οποία χαιρετίζει ο ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που άρχισε την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) σκόπευε να δώσει μια νέα ανάσα στην κατανομή του βάρους των εκτοπισμένων, από τους οποίους 26 εκατομμύρια πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους.

«Η δημόσια στήριξη για το άσυλο αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες που υποδέχονται πρόσφυγες (οι οποίοι σε ποσοστό 80% μετοίκησαν σε φτωχές και σε αναπτυσσόμενες χώρες) αισθάνθηκαν ότι έχουν κατακλυστεί ή ξεχαστεί», δήλωσε απόψε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Αλλά οι καταστάσεις των προσφύγων είναι ‘κρίσεις’ όταν τις αφήσεις έτσι να εξελιχθούν, σκεπτόμενος βραχυπρόθεσμα και αμελώντας τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν οι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

«Στο Φόρουμ αυτό, είδαμε μια αποφασιστική στροφή προς το μακροπρόθεσμο όραμα».

770 «υποσχέσεις» σε διαφόρους τομείς

Συνολικά περισσότερες από 770 «υποσχέσεις» σε διαφόρους τομείς δόθηκαν σε αυτό το Φόρουμ, το οποίο ήταν η ευκαιρία για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει συλλογικά» το βάρος της ροής των προσφύγων.

Δεσμεύσεις αναλήφθηκαν για χορήγηση άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωση.

Ο ιδιωτικός τομέας, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοινώσεις για την πρόσβαση των προσφύγων «σε τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας».

Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της εκπαίδευσης, υπέρ αλλαγών της νομοθεσίας, για παράδειγμα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο σχολείο για τα παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε επίσης ανακοινώσεις για την μετεγκατάσταση, ένα πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση σε τρίτες χώρες ανθρώπων ήδη εκτοπισμένων.

«Περισσότερες από 30.000 τοποθεσίες για μετεγκατάσταση για το 2020» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεσμεύτηκε από την πλευρά της για «οικονομική στήριξη» των κρατών αυτών.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά σε 1,44 εκατ. τον αριθμό των προσφύγων που χρήζουν μετεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024