Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργισμένες αντιδράσεις για την αστυνομική βία στο Κουκάκι - Πώς απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Οργισμένες αντιδράσεις για την αστυνομική βία στο Κουκάκι – Πώς απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μία ημίγυμνη κοπέλα δεμένη πισθάγκωνα στην ταράτσα του κτιρίου αλλά και οι καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία ακόμη και κατά ενοίκων που διέμεναν σε όμορο κτίριο, έχουν προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις για τα κρούσματα της αστυνομίας βίας και αυθαιρεσίας που καταγράφηκαν χθες, στο Κουκάκι στο πλαίσιο της εκκένωσης ενός κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με μία ημίγυμνη κοπέλα δεμένη πισθάγκωνα στην ταράτσα του κτιρίου αλλά και οι καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία ακόμη και κατά ενοίκων που διέμεναν σε όμορο κτίριο, έχουν προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι στιγματίστηκε από εικόνες που δεν τιμούν την ελληνική αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε ότι χρησιμοποιήθηκε αστυνομική βία στην επιχείρηση στο Κουκάκι, οι εικόνες και οι καταγγελίες δείχνουν μία άλλη εικόνα.

Σε όλο αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η επιστολή του επικεφαλής της επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας Νίκου Αλιβιζάτου προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετά τα χθεσινά γεγονότα, απευθύνθηκε σε πολύ αυστηρό τόνο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργεί στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές.

Ο κ. Αλιβιζάτος αφού παρέθεσε τις πληροφορίες για τα γεγονότα στο Κουκάκι τονίζοντας πως «τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του  με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής» ανέφερε πως κοινοποιεί την συγκεκριμένη καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί της υπόθεσης ενώ ζήτησε από τον υπουργό να διατάξει άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ..

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν «είδε» αστυνομική βία

Παρά τα αδιάψευστα στοιχεία με τις εικόνες και τα βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε τη δική της εκδοχή σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τα στοιχεία.

Όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέων επεσήμανε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του προς τους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.  Θεόδωρος Χρονόπουλος στον απόηχο των καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι.

Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα πλήθος φωτογραφιών από το εσωτερικό των κτιρίων, τα αντικείμενα που εκτόξευσαν καταληψίες κατά των αστυνομικών αλλά και την παγίδα με καρφιά που είχαν κατασκευάσει για να αποτρέψουν τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να εισβάλουν σε ένα από τα κτίρια.

Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι: «Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.»

Ο κ. Χρονόπουλος διέψευσε και την εικόνα με την κοπέλα η οποία είχε μία κουκούλα στο κεφάλι.

«Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων» τονίζει η ανακοίνωση.

Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ινδαρέ Θ. Μαντάς αναφερόμενος στα χθεσινά κρούσματα αστυνομικής βίας έκανε λόγο για ταύτιση από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. στο κτίριο της κατάληψης και στο όμορο κτίριο όπου διέμενε η οικογένεια Ινδαρέ.

«Πρόκειται για μεσοαστική οικογένεια. Γνωστός σκηνοθέτης ο πατέρας, αρχιτέκτων η μητέρα, ασκούμενος δικηγόρος ο γιος και φοιτητής ο άλλος γιος τόνισε ο συνήγορος της οικογένειας Θ. Μαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η Αστυνομία επιχειρεί να εισέλθει στο κτίριο της κατάληψης. Προφανώς βρίσκει αντίσταση. Ξημερώματα χτυπούν την πόρτα του όμορου ακινήτου προκειμένου να ανοίξουν και να επιτρέψουν τη διέλευση και να περάσουν στην ταράτσα του υπό κατάληψη κτιρίου. Τη στιγμή που χτυπά η αστυνομία την πόρτα, είναι ο πατέρας, η σύζυγος και τα δύο παιδιά στο σπίτι. Ο πατέρας λέει πως δεν επιτρέπω την είσοδο στο σπίτι αν δεν μου φέρεται εισαγγελική παραγγελία» σημείωσε ο δικηγόρος διαψεύδοντας πληροφορίες που ήθελαν τους δύο γιους της οικογένειας να έχει σχέση με την κατάληψη.

Συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων στις 6 το απόγευμα και  πορεία προγραμματίστηκε για σήμερα το απόγευμα.

Στόχος της συγκέντρωσης – πορείας είναι η διαμαρτυρία ενάντια στην κρατική καταστολή. Το κάλεσμα έγινε από μέλη διαφόρων καταλήψεων, καθώς και από αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024