Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έξαρση αστυνομικής βίας : Από τη... ζαρντινιέρα του 2006 στο Κουκάκι

Έξαρση αστυνομικής βίας : Από τη… ζαρντινιέρα του 2006 στο Κουκάκι

Αν δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα με τα οποία κάποιοι κάτοικοι θα αποτύπωναν με φωτογραφίες και βίντεο τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε μία σειρά περιστατικών, πιθανότητα να μιλούσαμε και πάλι για την περίφημη... ζαρντινιέρα του 2006

Η… σπουδή των αστυνομικών δυνάμεων στις χθεσινές επιχειρήσεις στο Κουκάκι για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων,  οι καταγγελίες και οι αδιάψευστες εικόνες για νέα κρούσματα αστυνομικής βίας ακόμη και κατά γειτόνων αλλά και τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών – ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν μνημεία – ντροπής για την ΕΛ.ΑΣ. – φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη να μπει «φρένο» στα νταηλίκια μίας μερίδας αστυνομικών.

Αν δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα με τα οποία κάποιοι κάτοικοι θα αποτύπωναν με φωτογραφίες και βίντεο τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε μία σειρά περιστατικών, πιθανότητα να μιλούσαμε και πάλι για την περίφημη… ζαρντινιέρα του 2006, τότε που ένας Κύπριος περαστικός στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περνούσε αμέριμνος δίπλα από αστυνομικούς, όταν κάποιοι «Ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν να τον χτυπήσουν βάναυσα στο πρόσωπο.

Τότε, σε ένα περιστατικό που είχε συνταράξει το πανελλήνιο για τη σκληρότητα της αστυνομικής επίθεσης, ο ξυλοδαρμός του κύπριου σπουδαστή είχε αποδοθεί στην… πρόσκρουσή του πάνω σε μία ζαρντινιέρα. Η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά τα βίντεο και οι φωτογραφίες έριξαν φως στην υπόθεση.

Τα  χρόνια πέρασαν, τα περιστατικά αστυνομικής βίας πότε δε σταμάτησαν, αλλά υπήρξαν περίοδοι όπου παρατηρείτο  εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων στα οποία άντρες της ΕΛ.ΑΣ. επεδείκνυαν… υπερβάλλοντα ζήλο.

Έξαρση της αστυνομικής βίας

Το τελευταίο διάστημα διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας σε ξεχωριστά περιστατικά.

Από τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών στα Εξάρχεια μετά την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και αυτήν για την επέτειο από την ημέρα δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μέχρι τη σημερινή τριπλή επιχείρηση στο Κουκάκι σε υπό κατάληψη κτίρια.

Μερίδα των αστυνομικών δυνάμεων σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζοντας τους διαδηλωτές ως «αντιπάλους» επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα προκαλώντας δικαιολογημένα οργισμένες αντιδράσεις.

Οι αστυνομικοί σε κάποιες περιστατικά, αποφάσισαν να εξευτελίσουν ακόμη και περαστικούς από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με πρόσχημα τον έλεγχο τους χωρίς προφανή λόγο.

Η καταγγελία φοιτήτριας η οποία ανέφερε ότι της ζητήθηκε από αστυνομικούς να κατεβάσει το παντελόνι της στην Πατησίων ήταν ένα από τα περιστατικά τα οποία – αν ισχύει – ντροπιάζει πάνω από όλα την ίδια την Αστυνομία.

Αναφορικά με τις χθεσινές επιχειρήσεις στο Κουκάκι, φαίνεται πως κάποιοι αστυνομικοί ξεπέρασαν τον χειρότερό τους εαυτό.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες  – σχολιάζοντας πρόσφατα περιστατικά και καταγγελίες για αστυνομική βία – για μεμονωμένα κρούσματα καταδικάζοντας τα, ωστόσο και χθες ένα κομμάτι των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν έδειξε αυτοσυγκράτηση.

Μπορεί ορισμένοι καταληψίες να πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς αρνούμενοι να εκκενώσουν το ένα από τα τρία κτίρια, ωστόσο αυτό που ακολούθησε δεν δικαιολογεί σε τίποτα τα όσα προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και τις φωτογραφίες που ήρθαν στο προσκήνιο,  μία γυναίκα διακρίνεται στην ταράτσα ενός κτιρίου να είναι ημίγυμνη, δεμένη πισθάγκωνα και με κουκούλα στο κεφάλι ενώ είναι περικυκλωμένη από μία ομάδα αστυνομικών.

Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί όταν προσπάθησαν να μπουν σε ένα από τα κτίρια ώστε να κάνουν έλεγχο χωρίς να έχουν μαζί τους εισαγγελέα και όταν οι ένοικοι ενός σπιτιού αντέδρασαν, συνελήφθησαν πατέρας και γιος.

Αν και η Αστυνομία διατείνεται ότι υπήρξε Εισαγγελέας για την έρευνα, φαίνεται πως αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς οι καταγγελίες είναι σοκαριστικές.

Η γυναίκα που είδε τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στον άνδρα και τον γιο της, έκανε λόγο για εμπόλεμη κατάσταση.

«Κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι, κατέβηκε ο σύζυγός μου, ήταν τα ΜΑΤ. Του είπαν να περάσουν μέσα από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό». Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο σύζυγός της ρώτησε τους άνδρες των ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα και όταν του απάντησαν αρνητικά, τους είπε πως αν φέρουν χαρτί εισαγγελέα, θα τους άφηνε να περάσουν» τόνισε η γυναίκα μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Πάτησαν το κεφάλι του γιου μου»

«Ήμασταν στα παράθυρα και κοιτάζαμε τι γινόταν, κι εμείς και τα παιδιά μας. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα και ανέβηκαν ο άνδρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ήταν τα ΜΑΤ στην ταράτσα μας», συνέχισε την καταγγελία της η γυναίκα, σημειώνοντας πως ρώτησαν ξανά τα ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα.

«Σε απάντηση τους πλακώσανε, τους έβαλαν κάτω και τους τρεις, τους δέσανε τα χέρια και τους πλακώσανε στο ξύλο. Εγώ ανέβηκα να δω τι συμβαίνει και με απείλησαν. Μου είπαν φύγε, κλείσου μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα! Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατο το κεφάλι του γιου μου».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024