Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαντορίνη : Δέσμευση για λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού

Σαντορίνη : Δέσμευση για λύση στο πρόβλημα των νεφροπαθών του νησιού

Οι 18 νεφροπαθείς στη Σαντορίνη βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση, αφού έκλεισε η ιδιωτική κλινική όπου εξυπηρετούνταν, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο του νησιού δεν λειτούργησε ποτέ.

Τη δέσμευσή του να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των 18 νεφροπαθών στη Σαντορίνη έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο ΓΝ Θήρας.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το έργο που «καθυστερούσε επί τρία χρόνια, παρά τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», σήμερα παραδίδεται στους νεφροπαθείς.

«Αποφεύγεται η ταλαιπωρία για 20 συμπολίτες μας που κατοικούν στο νησί και θα έπρεπε να μετακινούνται τρεις φορές την εβδομάδα στην Αθήνα για τις αιμοκαθάρσεις τους, αλλά και για όσους διέρχονται από το νησί που δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Στη δήλωση του, ο Βασίλης Κικίλιας ευχαριστεί για τις «συντονισμένες και ομαδικές τους ενέργειες» τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, το Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε., τη διοίκηση του ΓΝ Θήρας και τις τοπικές αρχές του νησιού.

Δεν λειτούργησε ποτέ μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Η μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δεν λειτούργησε ποτέ, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του γνωστού προβλήματος με την αδυναμία εύρεσης σπιτιού προς ενοικίαση σε λογική τιμή στο νησί.

Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε δεσμευτεί από το περασμένο καλοκαίρι να φροντίσει για κάποια εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο, αλλά και αυτός έφυγε από τη Σαντορίνη.

Λουκέτο στην ιδιωτική κλινική στη Σαντορίνη όπου εξυπηρετούνταν οι νεφροπαθείς

Οι 18 νεθροπαθείς μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έκαναν τις αιμοκαθάρσεις τους σε ιδιωτική νεφορολογική κλινική στην περιοχή του «Πύργου Σαντορίνης».

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι με επιστολή τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η κλινική αναγκάστηκε να κλείσει, λόγω έξωσης από το κτίριο όπου στεγαζόταν.

Οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καλύψουν στο λειτουργικό κόστος, με την υπεύθυνη να ισχυρίζεται πως οι συμβεβλημένοι ασφαλιστικοί φορείς δεν έχουν αποζημιώσει ακόμη το κέντρο για τις υπηρεσίες του.

Η απόφαση για την έξωση κοινοποιήθηκε από δικαστικό επιμελητή στην ιδιοκτήτρια της κλινικής την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.

Οι νεφροπαθείς ισχυρίζονται δεν υπήρχε καμία ενημέρωση μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ασθενών, δόθηκε αρχικά μια παράταση 9 ημερών.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, εξέπνευσε η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου μετά τις παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων.

Οι κινήσεις για να βρεθεί λύση

Λόγω των παραπάνω, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επείγον υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, είχε φανεί καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι  «υπάρχει η διαβεβαίωση για υπουργική απόφαση απόσπασης ενός νεφρολόγου και εξειδικευμένης νοσηλεύτριας σε 3 ημέρες (σ.σ. δηλαδή αύριο…), συν τις 2 νοσηλεύτριες που υπάρχουν ήδη στη Σαντορίνη, για την άμεση αντιμετώπιση, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας προγραμματικής σύμβασης με το ιδιωτικό κέντρο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα στο άμεσο μέλλον».

Το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, δόθηκε ξανά υπόσχεση στους ασθενείς ότι μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στο νησί νεφρολόγος και η ιδιωτική μονάδα θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ανοικτή.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024