«Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Τσακαλώτου

«Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Υπερφορολόγηση

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία, από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας! Και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει! Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από εσάς να αναρωτηθεί, γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.; Πώς ο Σαμαράς, χωρίς μαξιλάρι, δανείστηκε το Μάρτιο του 2014, με 4,9 επιτόκιο και εσείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο, δανειζόσασταν ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9; Πέντε χρόνια και 37 δισ. μαξιλάρι, για να πέσει το επιτόκιο 1%» σχολίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο» είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Προσέλκυση επενδύσεων

«Η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις είναι κίνητρο για επενδύσεις» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ δίνει κίνητρα και γι΄αυτό θα πετύχει.

«Ο μισός δημοσιονομικός χώρος του 2020 -χώρος που εμείς δημιουργήσαμε-έχει στόχο να φέρει επενδύσεις. Και όταν η πολιτική αυτή ολοκληρωθεί, θα κάνει την Ελλάδα μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες, φορολογικά, σε όλον τον ΟΟΣΑ. Θα φέρει ανάπτυξη που θα είναι σε ποσοστά που-φοβάμαι-θα κάνουν ακόμα πιο μοδάτο τον κ. Πολάκη, που μας απειλούσε χθες ότι θα βάλει και χαλκά στη μύτη, αν εμείς πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ο υφυπουργός.

Η μεσαία τάξη

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη, ο υφυπουργός είπε: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της».

Πρέπει να αποκαλύψουμε ποιοι είναι φτωχοί και ποιοι είναι στη μεσαία τάξη, τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να το κάνουμε και με κίνητρα, διότι μπορεί κάποιος να έχει ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να είναι κατεστραμμένος και κάποιος άλλος να φοροδιαφεύγει και να απολαμβάνει ελαφρύνσεις. Είπε επίσης ότι η πολιτεία πρέπει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, για να κάνει σοβαρές και δίκαιες πολιτικές και ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από φοροδιαφυγή.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, για πάνω από 60.000 ευρώ περιουσία, αφορά στο σύνολό της, τη μεσαία τάξη» είπε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση, και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των χρεών και των υποχρεώσεων που κανείς δεν έχει υπολογίσει.

«Στο σχεδιασμό μας, τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μεγάλες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, και ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων» ανέφερε ο υφυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην σπαταλά δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε λίγο καιρό θα μετανιώνει για όσα λέει σήμερα.

Τσακαλώτος: Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά;

Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Είπατε ότι δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου για τα μεσαία στρώματα. Αλλά πείτε μας, πριν την κρίση ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα; Την περίοδο 2010-2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ;Συμφωνείτε ότι έπεσε 26%; Και μετά αυξήθηκε πολύ λίγο 2%, επί εποχής μας;» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας, της οποίας έχετε την ευθύνη; Είναι δυνατό να μην καταστράφηκε η μεσαία τάξη όταν το ΑΕΠ έπεσε 26% αλλά να καταστράφηκε όταν εμείς είχαμε ανάπτυξη 2%; Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά κύριε Σκυλακάκη; Ότι 26% που ήταν η μεγαλύτερη μείωση οποιασδήποτε οικονομίας, σε εποχή ειρήνης, δεν είχε αποτέλεσμα στη μεσαία τάξη; Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι τη μεσαία τάξη με τις δικές σας πολιτικές τη φέρατε εκεί που είναι και δεν θα μπορείτε να την ξαναφέρετε εκεί που ήταν».

Σκυλακάκης: Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει

«Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε «ξοδέψτε και άλλα». Δεν είχατε κανένα άλλο επιχείρημα. Τριάντα χρόνια σΆς θυμάμαι να λέτε «Ξοδέψτε! Ξοδέψτε! Ξοδέψτε!». Τριάντα χρόνια! Σας θυμάμαι να το λέτε και στις εκλογές του 2009, παραμονές της κρίσης!» αντέδρασε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε:

«26% έπεσε το ΑΕΠ, από τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης, πράγματι τραγική συνέπεια! 16% μόνος σας, επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε, χρεώσατε τον ελληνικό λαό. 16% μοναχός σας! Κάντε λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει!».

«Στο τέλος του 2014, παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Τσουβαλιάζετε την περίοδο 2010-2014. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παραδώσαμε την οικονομία με θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης. Εσείς την επιστρέψατε στην ύφεση και την οδηγήσατε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο». Αλλά και για την περίοδο 2007-2009, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «τότε υπήρχε παγκόσμια συστημική κρίση. Όμως το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτός είναι ο ορισμός της συστημικής κρίσης. Πράγματι, από εκεί και πέρα, υπάρχουν σφάλματα όλων μας, στο πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί τα ενδογενή προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από όσο στις άλλες χώρες».

Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποκρύψει

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως «περιλαμβάνει μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποκρύψει, για να παραποιήσει την πραγματικότητα»

Ο ίδιος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Κανάλι 1», έκανε λόγο για «περίεργη σιωπή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και «σιγή ασυρμάτου» στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την εν εξελίξει συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει τον μηχανισμό μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, που θα έδινε 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τον προϋπολογισμό του 2020. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το συζητήσει, απεμπολώντας αυτή τη δυνατότητα», υπενθύμισε ο ίδιος και συνέχισε: «Έτσι, η ΝΔ έλαβε την απόφαση να μην χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Την ίδια στιγμή επέλεξε να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που κληρονόμησε για να μειώσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Τα 600 εκατ. ευρώ που κατευθύνει η κυβέρνηση για μείωση των φόρων αφορούν μόλις το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων», τόνισε, επίσης, ο Αλ. Χαρίτσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «ταξική μεροληψία». «Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός που προεκλογικά έταζε η ΝΔ στη μεσαία τάξη» συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Αντίθετα, είδαμε από την κυβέρνηση μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κρυφές επιβαρύνσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο για τα μεσαία στρώματα, και την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που θα επιβαρύνει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών» συμπλήρωσε.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης είναι διπλά επιζήμιες. Οξύνουν τις ανισότητες και οδηγούν σε νέο κύκλο κρίσης την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Μέχρι και οι κοινωνικοί εταίροι, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το υποστηρίζουν αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος και στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο «προεκλογικά η ΝΔ χαρακτήριζε ψίχουλα και ελεημοσύνη» θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έδωσε 780 εκατ. ευρώ σε 3,7 εκατ. δικαιούχους, ενώ τώρα η ΝΔ δίνει μόνο 175 εκατ. ευρώ σε 250 χιλ. νοικοκυριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr