Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγός για την αγορά της πρώτης σας κατοικίας

Οδηγός για την αγορά της πρώτης σας κατοικίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι το συμβόλαιο να γράψει το όνομά σας

Έπειτα από καιρό σκέψης – πιθανότατα ολόκληρα χρόνια – και εκτεταμένη έρευνα, αποφασίσατε να προχωρήσετε επιτέλους στην αγορά της κατοικίας των ονείρων σας. Και αν οι επισκέψεις στα υποψήφια σπίτια και τα παζάρια με τους ιδιοκτήτες τους σας φάνηκαν άθλος, το πιθανότερο είναι πως δεν θα αναπτύξετε πολύ πιο θετικά συναισθήματα για τη γραφειοκρατία που τα ακολουθεί. Τα καλά νέα είναι πως αν είστε ενημερωμένοι εξ αρχής για τα βήματα που πρέπει να μεσολαβήσουν μέχρι να παραλάβετε επιτέλους το κλειδί του ολοδικού σας σπιτιού, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Σε αυτό, θα έχετε και τη βοήθεια του προγράμματος Alpha Κατοικία, του στεγαστικού δανείου από την Alpha Bank.

Οδηγός αγοράς πρώτης κατοικίας

Χρηματοδότηση

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε με ίδια μέσα την αγορά ενός σπιτιού. Έτσι, η κάλυψη του κόστους είναι απαραίτητο να γίνει μέσω της λήψης ενός στεγαστικού δανείου. Είναι καίριο να αφιερώσουμε χρόνο και σοβαρή σκέψη στο ποσό που «αντέχουμε» να πληρώσουμε ως δόση κάθε μήνα, στα έτη που θα διαρκέσει η αποπληρωμή, αλλά και στο είδος του επιτοκίου που θα επιλέξουμε.

Το στεγαστικό δάνειο Alpha Κατοικία σας προσφέρει αποκλειστικά προνόμια προκειμένου να αποκτήσετε την πρώτη σας κατοικία, καθώς σας επιτρέπει να διαμορφώσετε το στεγαστικό σας δάνειο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.

Επιπλέον, με το Alpha Κατοικία μπορείτε να επιλέξετε οι ίδιοι το επιτόκιο που σας ταιριάζει και είτε να έχετε σταθερή δόση επιλέγοντας σταθερό επιτόκιο από 5 έως 30 έτη είτε να επωφεληθείτε από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς μέσω της επιλογής κυμαινόμενου επιτοκίου που συνδέεται με το Euribor τριών μηνών. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το ποσό της μηνιαίας δόσης που επιθυμείτε να πληρώνετε στην αρχή του δανείου, το οποίο μπορεί να είναι μειωμένο έως και 50% σε σχέση με την κανονική σας δόση.

Τέλος, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το πρόγραμμα «Προσαρμόζω τη Δόση μου» των Alpha Δανείων Κατοικίας, που σας επιτρέπει να καθορίσετε ανά πάσα στιγμή τη δόση του στεγαστικού σας δανείου, αν το εισόδημά σας παρουσιάσει παροδικές μεταβολές. Έτσι, μπορείτε πάντα να είστε βέβαιοι για την ικανότητά σας να φανείτε συνεπείς.

Προκαταβολή

Προκειμένου να «κλείσετε» το σπίτι, οι ιδιοκτήτες θα σας ζητήσουν να καταβάλετε κάποια προκαταβολή. Το αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού που θα λάβετε κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει να αναγράφει μεταξύ άλλων την τελική τιμή, τον χρόνο τμηματικών πληρωμών και την αναλυτική περιγραφή του ακινήτου (συμπεριλαμβανομένων των τυχόν βοηθητικών χώρων). Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να προβλέπει επιστροφή των χρημάτων σας σε περίπτωση που θα προκύψει νομικό ελάττωμα και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση υπαναχώρησης.

Έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας

Ο δικηγόρος σας θα πρέπει να ελέγξει τους τίτλους ιδιοκτησίας στο υποθηκοφυλακείο όπου υπάγεται το κτίσμα. Εκεί θα μπορέσει να διαπιστώσει αν το ακίνητο είναι επιβαρυμένο με υποχρεώσεις (υποθήκη, κατασχέσεις κλπ) ή αν προκύπτουν άλλοι αποτρεπτικοί προς την αγορά παράγοντες. Παράλληλα, θα ελέγξει τις προβλεπόμενες χρήσεις του κτιρίου, ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Για παράδειγμα, φανταστείτε το ισόγειο της ήσυχης πολυκατοικίας σας να μετατραπεί ξαφνικά σε… κλαμπ!

Έλεγχος για πιθανές παρανομίες

Ίσως ακούγεται παράδοξο, όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση των παλαιότερων κατοικιών, οι αγοραστές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους στην τιμή αγοράς και τα… πιθανά πρόστιμα. Οι πολεοδομικές παραβάσεις επιβαρύνουν το νέο αγοραστή μετά την υπογραφή των συμβολαίων και συχνά η νομιμοποίησή τους είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Ο ενδελεχής νομικός και πολεοδομικός έλεγχος είναι πιθανό να σας σώσει από τεράστιες περιπέτειες.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας επωφελούνται από μια σειρά φοροελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από τον ΦΜΑ ή τον ΦΠΑ (ανάλογα με το αν η κατοικία είναι νεόδμητη ή παλαιότερη) για ακίνητα μεγέθους έως 200 τ.μ. και από τη δήλωση πόθεν έσχες για κατοικίες έως 120 τ.μ.

Κρυμμένα έξοδα

Εκτός από το κόστος του ακινήτου και την εφορία, θα πρέπει να υπολογίσετε και ορισμένα επιπλέον έξοδα. Αν έχετε βρει το σπίτι σας με τη βοήθεια μεσίτη, θα πρέπει να του αποδώσετε το 2% της αξίας του ακινήτου, στον συμβολαιογράφο αναλογεί αμοιβή αντίστοιχη του 1,2%, στον δικηγόρο 1% και στο υποθηκοφυλακείο 0,475%.

Υπογραφή συμβολαίου

Βεβαιωθείτε πως στο συμβόλαιο αγοράς αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την αποπληρωμή καθώς και όσα προβλέπονται από τη γενική και ειδική συγγραφή υποχρεώσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί όλα τα σχετικά παραστατικά. Την ημέρα της υπογραφής θα πρέπει να καταβάλετε και την αμοιβή του συμβολαιογράφου, ενώ ο δικηγόρος θα πρέπει να έχει εξοφληθεί τουλάχιστον μία ημέρα πριν και να έχει εκδοθεί γραμμάτιο από τον δικηγορικό σύλλογο στον οποίο υπάγεται. Η ολοκλήρωση της αγοράς τελείται με την μεταγραφή του συμβολαίου στο οικείο υποθηκοφυλακείο, πράξη που ενέχει έξοδα ίσα με το 7/1000 του τιμήματος.

Η αγορά ολοκληρώθηκε, οι ανάγκες σας συνεχίζονται

Το Alpha Κατοικία, σας επιτρέπει να καλύψετε και τις υπόλοιπες ανάγκες της οικογένειάς σας, καθώς προσφέρει δωρεάν ασφάλιση για κάθε παιδί σας έως την ηλικία των 16 ετών μέσω του προγράμματος Alpha Υγεία για Όλους Classic, για όλη τη διάρκεια του δανείου. Ταυτόχρονα, σας χαρίζει επιβράβευση Bonus μέσω της παροχής κάρτας Χρυσή Alpha Bank Bonus Visa, με προνομιακή διπλάσια αναλογία συλλογής πόντων και δώρο καλωσορίσματος 20.000 Bonus πόντους.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024