Τις εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με φόντο τις απειλές του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, και τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης στην Ελλάδα, σχολιάζει ο διευθυντής στην εφημερίδα «Τα Νέα», Γιώργος Μαντέλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel

Τις εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με φόντο τις απειλές του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, και τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης στην Ελλάδα, σχολιάζει ο διευθυντής στην εφημερίδα «Τα Νέα», Γιώργος Μαντέλας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του One Channel.

«Μας αφορά το θέμα. Εάν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της προς τις ΗΠΑ και κατά κάποιο τρόπο αποσύρει τις βάσεις του Ιντσρλίκ ή επιδιώξει να απωθήσει τους Αμερικανούς από εκεί, τότε ίσως καταστεί πραγματικά επικίνδυνη για την Ελλάδα. Γιατί τότε ίσως αποσταθεροποιηθεί πραγματικά το καθεστώς Ερντογάν περισσότερο από κάθε φορά. Η βάση του Ιντσιρλίκ προσφέρει ένα ασφαλές μαξιλάρι στην Τουρκία. Είναι το κλειδί όλων των εξελίξεων. Εάν δεν υπάρχει αυτό, δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει «ομπρέλα» προστασίας προς την Άγκυρα. Αν βρεθεί σε δύσκολη θέση εσωτερικά, μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή του ο Ερντογάν. Και εφόσον δεχθεί μεγάλη πίεση, τότε μπορεί να είναι πραγματικά απρόβλεπτος ο Τούρκος πρέοδρος» εξηγεί.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν ήδη εναλλακτικές λύσεις. Είναι ένα μεγάλο κράτος το οποίο δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται».

Η Γενοκτονία των Αρμενίων

Σχετικά με την άρνηση της διοίκησης Τραμπ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι το οποίο έκαναν Γερουσία και Βουλή των αντιπροσώπων, ο Γιώργος Μαντέλας επισημαίνει ότι «στην Ουάσιγκτον υπάρχουν περισσότερα του ενός κέντρα εξουσίας. Λευκός Οίκος και «βαθύ» κράτος. Από τη στιγμή που State Department και Πεντάγωνο αποφάσισαν ότι η επόμενη μέρα τους στην περιοχή της αν. Μεσογείου θα περάσει από διαφορετικούς διαύλους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει το Ιντσιρλίκ, όσο ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Αρμενίων, οι σχέσεις με την Τουρκία θα διαταραχθούν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr