Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αδρανοποίηση» προβλέπει το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών drones

«Αδρανοποίηση» προβλέπει το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών drones

Τον όρο «αδρανοποίηση» αναφορικά με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για τις προβλεπόμενες ενέργειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων ούτως ώστε αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες πτήσεις των τουρκικών UAV στο Αιγαίο

Τον όρο «αδρανοποίηση» αναφορικά με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για τις προβλεπόμενες ενέργειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων ούτως ώστε αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες πτήσεις των τουρκικών UAV στο Αιγαίο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας τη Δευτέρα στη Βουλή σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε πως «οι κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση οποιοσδήποτε απειλής έχουν καθοριστεί, στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ, εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής και αποδεσμεύονται κατά περίπτωση, προκειμένου να θέτουν τα όρια της χρήσης στρατιωτικής ισχύος και την ελεγχόμενη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου ή ενέργειας που προκαλείται από τον εχθρό».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Επιχειρήσεων και τις εν ισχύ Διαταγές. Εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες τακτικές ενέργειες από τα μέσα των ΕΔ, για τον εντοπισμό, αναγνώριση και αναχαίτιση των εισερχόμενων αδιευκρίνιστων ιπτάμενων ιχνών, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ενέργειες εντάσσονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΔ σε Ειρήνη/Κρίση/Πόλεμο και συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση και αδρανοποίηση των τουρκικών UAVs».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου έρχεται την ίδια μέρα όπου η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο τουρκικό drone στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα -που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu- το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 απογειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Ντάλαμαν της Τουρκίας και, μετά από πτήση 5 ωρών, προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο.

Στο μεταξύ, ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, οι ενέργειες της οποίας δημιουργούν προβληματισμό στο ΝΑΤΟ, παρότι η Ατλαντική Συμμαχία τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων την οποία ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε άδικη.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα, αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες, στο χώρο που καθόρισε το μνημόνιο με την Τρίπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024