Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ετσι θα είναι τα πρώτα «made in Greece» drones - Νέα στοιχεία για το εγχείρημα

Ετσι θα είναι τα πρώτα «made in Greece» drones – Νέα στοιχεία για το εγχείρημα

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πώς θα είναι τα πρώτα «made in Greece» μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την κατασκευή των πρώτων «made in Greece» μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τύπου UAV.

Τις προηγούμενες ημέρες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε τη σύμπραξη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με στόχο την ανάπτυξη των πρώτων ελληνικών UAV.

«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έσπευσε να δώσει κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για το εγχείρημα.

«Τα αεροχήματα σχεδιάζονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων από την ΕΕ, την Ελλάδα και την Βιομηχανία σε συνεργασία και με άλλα ΑΕΙ της χώρας. Οι αποστολές στις οποίες μπορούν να επιχειρούν τα αεροχήματα είναι πλήρως συμβατές με τις ανάγκες της πατρίδας μας, όπως χρήση σε θέματα πολιτικής προστασίας, πρόληψη- αποτίμηση φυσικών καταστροφών, επιτήρηση μεγάλων χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, μεταξύ άλλων» εξήγησε.

Τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα φτάνουν στο επίπεδο των πειραματικών πρωτότυπων και στη συνέχεια η βιομηχανία τα καθιστά προϊόντα, αποδίδοντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ΑΠΘ.

Σύγχρονες καινοτόμες σχεδιάσεις υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης

Σημειώνεται πως η ομάδα αποτελείται από καθηγητές και διπλωματούχους μηχανικούς -πάνω από 25 άτομα εμπλέκονται σε αυτήν την εφαρμοσμένη έρευνα- εστιάζοντας σε σύγχρονες καινοτόμες σχεδιάσεις υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης, με κατάλληλα επιλεγμένα συστήματα και αισθητήρες ελέγχου, αντίληψης περιβάλλοντος, τηλεμετρίας και επικοινωνιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τουλάχιστον 25 άτομα και φέρει την ονομασία «Ομάδα Αεροδυναμικού Σχεδιασμού μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων», έχει ήδη παρουσιάσει τρία πειραματικά UAV.

Πρόκειται για τα RX1, το RX-3 και το RX-4, τα οποία καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος αποστολών επιτήρησης, πολιτικής προστασίας και έρευνας – διάσωσης. Μάλιστα, έχουν αυτονομία πτήσης από δύο έως 16 ώρες, ενώ διαθέτουν λειτουργία προσγείωσης και απογείωσης με σταθερή πτέρυγα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024