Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lamda Development : Υπερκαλύφθηκε η μαμούθ - αύξηση κεφαλαίου

Lamda Development : Υπερκαλύφθηκε η μαμούθ – αύξηση κεφαλαίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development ανοίγοντας το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε από το βήμα της βουλής και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για «εξαιρετικά θετικά» νέα.

Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ, κάποιοι μιλούν για πάνω και από 700 εκατ. ευρώ, ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της λληνική οικονομίας, αλλά και στο έργο του Ελληνικού.

Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε και τυπικά σήμερα, οδήγησε στην κάλυψη της ΑΜΚ μέσω της οποίας η Lamda θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για να χρηματοδοτήσει μέρος της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Λάτση, είχε δεσμευτεί για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τρίτη, το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Γεωργιάδης: «Εξαιρετικά θετικά νέα»

Στην «ευχάριστη» όπως την χαρακτήρισε, είδηση της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας Λάμδα «με μεγάλη επιτυχία», αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι παραμένει εν ισχύ ο στόχος «στις αρχές του 2020 να μπει η πολυπόθητη μπουλντόζα και να αρχίσουν τα έργα στο Ελληνικό».

Τα νέα είναι, όχι «θετικά» – είναι «εξαιρετικά θετικά», και αυτό σημαίνει ότι η παραφιλολογία ότι δήθεν η εταιρεία δεν έχει χρήματα να κάνει την επένδυση, έχει περάσει στο «χρονοντούλαπο», είπε ο κ. Γεωργιάδης: Η εταιρεία μάζεψε τα χρήματα από διαδικασία δημόσιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και, παρά τη γκρίνια, το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ανέφερε ο υπουργός.

Οι επενδύσεις της πενταετίας

Συνολικά, το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα επενδύσει ο όμιλος μέσα στην πρώτη πενταετία για το project του ελληνικού, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων δόσεων για την καταβολή του τιμήματος ύψους 467 εκατ., ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το ποσό θα καλυφθεί από συνδυασμό κεφαλαίων και ειδικότερα μέσω:

i) μέρους της αύξησης κεφαλαίου (€600 εκατ.),

ii) τραπεζικού δανεισμού (περίπου €850 εκατ.), για τον οποίο οι βασικοί επιχειρηματικοί όροι χρηματοδότησης είναι καταρχήν συμφωνημένοι υπό μορφή τελικών σχεδίων με τις δανείστριες τράπεζες «Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E.» και «Τράπεζα Πειραιώς»,

iii) μέρους εκτιμώμενων εσόδων του έργου εντός της πρώτης πενταετίας (περίπου €400 εκατ.) τα οποία θα προέλθουν κυρίως από προπωλήσεις και πωλήσεις κατοικιών, εκμετάλλευση εμπορικών αναπτύξεων, ενοικίαση του γηπέδου που θα αφορά τον όποιο κάτοχο και λειτουργό του IRC καθώς και

iv) από μέρος έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά (περίπου €150 εκατ.). Οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των ανωτέρω αναφερόμενων επενδύσεων θα λαμβάνουν πάντα υπόψη και το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικών συνεργασιών / συμφωνιών με τρίτα μέρη, όπως αυτές μνημονεύονται στην παρούσα ενότητα.

Η χρηματοδότηση του Φ.Π.Α. ύψους έως €303 εκατ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής χρηματοδοτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024