Τίποτα δεν καταλαβαίνει, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία, η οποία κλείνει τα αφτιά της τόσο στις απειλές κυρώσεων, όσο και στις διεθνείς καταδίκες, δοκιμάζοντας με τα... νεύρα της Αθήνας

Τίποτα δεν καταλαβαίνει, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία, η οποία κλείνει τα αφτιά της τόσο στις απειλές κυρώσεων, όσο και στις διεθνείς καταδίκες, δοκιμάζοντας με τα… νεύρα της Αθήνας.

Μπορεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, η οποία εξαφανίζει από τους… χάρτες ελληνικά νησιά, να καταδικάστηκε απ’ όλους, αλλά την Τουρκία λίγο την ενδιαφέρει αυτό.

Έτσι, το Σάββατο, σε ένα ακόμη «μήνυμα» πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει αυτό που θέλει, γράφοντας το διεθνές δίκαιο… στα παλιά του τα παπούτσια, η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί τη συμφωνία που υπέγραψε με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

«Σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο η Συμφωνία» επιμένει η Άγκυρα

Λίγο πριν η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και η Λιβύη φτάσει στην τουρκική Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο υπουργός Άμυνας είχαν επαναλάβει πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, έγιναν κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα.

Τσαβούσογλου και Σάρατζ συζήτησαν, φυσικά, για τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Ανακοινώνοντας ο ίδιος ο Τσαβούσογλου τη συνάντηση με ανάρτησή του στο twitter, φρόντισε να επαναλάβει το… ποίημα της Άγκυρας πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επίσης συνάντησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η συμφωνία…

Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr