Μικρότερη ΔΕΗ σε μερίδια, αλλά ισχυρότερη σε οικονομικές επιδόσεις προβλέπει το business plan της εταιρίας

Μικρότερη ΔΕΗ σε μερίδια, αλλά ισχυρότερη σε οικονομικές επιδόσεις προβλέπει το business plan της εταιρίας που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το euro2day.gr όλες οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες θα σβήσουν μέχρι το 2023 με αποτέλεσμα το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή να υποχωρήσει στο 30% κι ενώ στη λιανική ήδη από το 2020 το μερίδιο της δημόσιας επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 60% από σχεδόν 70% σήμερα.

Η εταιρεία όμως προφανώς λόγω των αυξήσεων των τιμολογίων που έγιναν πέρυσι, αλλά και του κλεισίματος των δυο πρώτων λιγνιτικών μονάδων το 2020 που είναι οι δυο του Αμυνταίου θα οδηγηθεί σε EBITDA στα 650 – 700 εκατ. ευρώ φέτος και αν συνυπολογιστεί και η εφάπαξ επίπτωση από την πληρωμή των ΥΚΩ τότε αυτά θα ανέλθουν στα 850 με 900 εκατ. ευρώ. Για το 2024 τα EBITDA θα αγγίξουν και το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το business plan που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιωργος Στάσσης στα μέλη του ΔΣ έχει ως στόχο τη διείσδυση στις ΑΠΕ προσθέτοντας στο δυναμικό της 1 Γιγαβατ έως το 2024.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Παράλληλα τότε η μόνη λιγνιτική μονάδα που θα λειτουργεί θα είναι η Πτολεμαιδα 5, η οποία και θα συνεχίσει έως το 2028. Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί αποφάσεις και για το αν θα αλλάξει καύσιμο ή αν θα κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2021 θα κλείσουν οι δυο μονάδες της Καρδιάς το 2022 η Μεγαλοπολη 3 και οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια χρόνια θα τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαιδα 5. Το 2023 θα κλείσουν και οι μονάδες της Μεγαλοπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5.

Το προσωπικό

Αναφορικά με την τύχη του προσωπικού της εταιρίας, πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά περί τους 5.000 εργαζόμενους με την πλειονότητα να προέρχεται από τις λιγνιτικες μονάδες. Συνολικά το 2024 θα μείνουν 11.500 εργαζόμενοι από περίπου 16.500 σήμερα.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το business plan σε 1.000 προσλήψεις με τις περισσότερες να κατευθύνονται στον ΔΕΔΔΗΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr