Το συμπέρασμα; Ο μεγάλος φιλόσοφος Καρλ Πόπερ έλεγε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται πιστευτές μόνο από εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν αιτιωδώς τον κόσμο!

Η κατάθεση του Αντιεισαγγελέα του ΑΠ κ. Αγγελή για την υπόθεση Νοβάρτις φέρνει στο προσκήνιο δύο τεράστια  ζητήματα.

1. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα . Τι εννοώ; Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν είχε πειστεί μέχρι τώρα από μια αφελή ιδέα. Ποια;

Ότι ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «κάνοντας τη βόλτα του ένα απόγευμα»  είχε αποφασίσει – μόνος του- να προωθήσει στη δημόσια σφαίρα την ενδεχόμενη  δωροδοκία δύο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ πρώην Υπουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία  Νοβάρτις!

Ωστόσο , η κατάθεση του Αντεισαγγελέα του ΑΠ  επαναφέρει τα πράγματα στο δρόμο της «κοινής λογικής»!

Και κατ ουσία μας λέει, ότι όλα γίνονταν με τη συναίνεση – αλλά και τις αποφάσεις-  του Αλέξη Τσίπρα ( ο οποίος «θέλγονταν» με την ιδέα, όπως λέει ο κ Αγγελής, ότι η συνεχής προβολή του επίμαχου σκανδάλου μπορούσε να  εξασφαλίσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα επιπλέον 3% στις εθνικές εκλογές )!

Έτσι,  η κατάθεση τούτη θέτει σε σφοδρή αμφισβήτηση την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ , η οποία είχε απαλλάξει προκαταβολικά  των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα με την άποψη, «ότι οι πρώην πρωθυπουργοί πηγαίνουν απλώς στα σπίτια τους» ( ακόμη και όταν  εγκληματούν ).

Όμως η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, γιατί μόνο οι Μεσαιωνικοί Μονάρχες είχαν ασυλία για τα εγκλήματά τους , αφού λογοδοτούσαν αποκλειστικά στο Θεό!

Βεβαίως, δεν ισχυρίζομαι, ότι είναι εύκολο να αποδειχθούν οι ποινικές ευθύνες ενός πρώην πρωθυπουργού ( ο οποίος ούτως ή άλλως προστατεύεται με βάση το άρθρο 71 του νέου ΚΠΔ από το τεκμήριο της αθωότητας).

Ωστόσο το να απαλλάσσεται κάποιος a priori , επειδή είναι πρωθυπουργός, παραπέμπει ως φιλοσοφία σε άλλες παρωχημένες εποχές!

Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Δημοκρατικοί πριν από λίγες μέρες στην Αμερική διατύπωσαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και άλλα αδικήματα εναντίον του Προέδρου Τραμπ , τονίζοντας εμφαντικά ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου (No one is above the law).

Mάλιστα ο Thomas Friedman διατύπωσε τη γνώμη, ότι με αυτή την επιλογή διασώθηκε η δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες (« Impeach Trump. Save America, Nytimes, 10/12/2019»)!

Υπό αυτήν την έννοια η κατάθεση του κ. Αγγελή επαναφέρει το ζήτημα των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Αλέξη Τσίπρα ( εκτός αν θέλουμε να είμαστε ένα «έθνος ανάδελφο» και σε αυτό το επίπεδο)!΄

2. Το έγγραφο του FBI  για τη μη εμπλοκή πολίτικών προσώπων. Όμως ο Αντιεισαγγελέας του ΑΠ κ. Αγγελής κατέθεσε και ένα επιπρόσθετο έγγραφο , από το οποίο συνάγεται ένα  κρίσιμο μέγεθος.

Ποιο; Με άλλα λόγια, ότι το αμερικανικό  FBI δεν είχε πληροφορίες για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων από τη φαρμακευτική εταιρεία Νοβάρτις!

Εάν αυτό το μέγεθος επιβεβαιωθεί και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία  , τότε ενδυναμώνεται η σχετική κατηγορία για την ηθική αυτουργία σε «κατάχρηση εξουσίας» ( άρθρο 239 του ΠΚ)!

Βεβαίως και εφόσον συντρέχει και μια άλλη  απαραίτητη προϋπόθεση:

Δηλαδή, ότι θα ανακαλυφθούν και   νέα πραγματικά γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία, από τα οποία θα «αποκαλύπτονται» οι τρόποι ή τα μέσα δια των οποίων ο πρώην  Υπουργός Παπαγγελόπουλος παρότρυνε ενδεχομένως – όσους είχαν την απαιτούμενη δικονομική εξουσία- να προβούν σε κατάχρηση εξουσίας.

Αυτό απαιτεί τουλάχιστον η νομολογία του Αρείου Πάγου .

Το συμπέρασμα;  Ο μεγάλος φιλόσοφος Καρλ Πόπερ έλεγε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται πιστευτές μόνο από εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν αιτιωδώς τον κόσμο!

Όμως η κοινή γνώμη δεν έχει ανάγκη από θεωρίες συνωμοσίας! Θέλει απλώς να μάθει την αλήθεια για  αυτή τη σκοτεινή υπόθεση και δυσώδη υπόθεση!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής  του  Α.Π.Θ (kalfelis@law.auth.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr