Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ελέγχου η Τουρκία επιτίθεται στην ΕΕ - «Είστε αναρμόδιοι να μιλάτε για τη συμφωνία με τη Λιβύη»

Εκτός ελέγχου η Τουρκία επιτίθεται στην ΕΕ – «Είστε αναρμόδιοι να μιλάτε για τη συμφωνία με τη Λιβύη»

Αυτή τη φορά η Άγκυρα δήλωσε ενοχλημένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την σαφή καταδίκη της Συνόδου Κορυφής της συμφωνίας με τη Λιβύη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη

Δεν λογαριάζει κανέναν η Τουρκία και αυτή ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Ωστόσο η προκλητικότητα των δηλώσεων και των πράξεών της έχει χτυπήσει κόκκινο.

Αυτή τη φορά η Άγκυρα ενοχλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την σαφή καταδίκη της Συνόδου Κορυφής της συμφωνίας με τη Λιβύη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει και τα ρέστα από τους Ευρωπαίους, σημειώνει πως η ΕΕ «είναι αναρμόδια για να κρίνει τη συμφωνία» και ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα «καταπατά την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τo Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.

Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό.

Oταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων ΤΩΝ Τουρκοκυπρίων ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί.

Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Απόφαση-κόλαφος της ΕΕ για Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα»

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Αγκυρας – Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη» τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και την Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Με νέο «Αττίλα» απειλεί ο Ακάρ

Νωρίτερα, συνεχίζοντας τον… χορό των προκλήσεων ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε πως «εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα», υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό» ανέφερε, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου».

«Κάναμε αυτό που έπρεπε…»

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ακάρ είπε ότι «εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν, κατά τον Τατσόι

Σε όποιο δικαστήριο και να απευθυνθούν οι Ε/Κ και η Ελλάδα ή με όποιον και να κάνουν συμφωνία, δεν έχει σημασία, τα σύνορα είναι καθορισμένα, δήλωσε ο ‘υπουργός ενέργειας’ Χασάν Τατσόι, λέγοντας πως η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν και δεν μπορούν να την εμποδίσουν με ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τατσόι υποστήριξε ότι η «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» -όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας-  και η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μία «μάταιη και απερίσκεπτη δραστηριότητα» στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ  από το 2004  χωρίς να υπάρχει μεγάλη αντίδραση.

Κατά τον κ. Τατσόι, οι Ε/Κ και η Ελλάδα έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και άλλων χωρών και πως η κατάσταση αυτή προκάλεσε σύγκρουση συμφερόντων στην περιοχή.

«Η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την υπόθεση»

Ωστόσο και πριν… ενοχληθούν από την καταδίκη της ΕΕ, οι Τούρκοι δεν… ήταν ιδιαίτερα φιλικοί στις δηλώσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρέσβης στη Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, επιχείρησε να τραβήξει το σκοινί λέγοντας πως η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης στην υπόθεση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

«Πως μπορεί ένα μικρό νησί να διεκδικεί μια θαλάσσια περιοχή 400 φορές το μεγέθός του στη Μεσόγειο;» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico.

Ο Πρέσβης της Άγκυρας στην Ελλάδα εμφανίστηκε επικριτικός και σε σχέση με το ρόλο που παίζουν η ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη στη διένεξη για το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη.

«Μην πιστεύετε τα κόλπα με τους καπνούς και τα καθρεπτάκια που χρησιμοποιούν αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι από την επιμονή της Τουρκίας να προστατεύει τα δικαιώματά της, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων… Η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την υπόθεση» τόνισε με νόημα συμπληρώνοντας πως δεν είναι σκόπιμο να καταθέτουμε απόψεις που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα.

«Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την ανατολική Μεσόγειο»

Νωρίτερα, συνεχίζοντας το κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο Ντονμέζ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που «σβήνει» από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (!) πως αν κανείς θέλει να κάνει γεωτρήσεις, έρευνες ή ακόμη και να… περάσει από την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τουρκία!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Κατά τον Ντονμέζ, δηλαδή, αυτά τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκινούν από την Αττάλεια και φτάνουν έως την Τρίπολη!

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε αντικριστές ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αντιταχθεί η Ελλάδα» είπε ο Ντονμέζ, σημειώνοντας πως κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία και πως με αυτή η Άγκυρα μεγιστοποίησε την εξουσία της στην ανατολική Μεσόγειο!

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024