Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «γαλλικά» της Ρατακόφσκι για τον συμβιβασμό του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Τα «γαλλικά» της Ρατακόφσκι για τον συμβιβασμό του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλο του Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστή τον άλλοτε ισχυρό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν φαίνεται πως λήγει άδοξα και άδικα

Ο οικονομικός διακανονισμός, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και περισσότερες από 30 γυναίκες οι οποίες τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση, αντιμετωπίζεται με ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις.

Ο πάλαι ποτέ κραταιός παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν οι αποκαλύψεις εναντίον του οποίου είχαν ξεκινήσει ουσιαστικά το κίνημα #MeToo, καταλήγει σε διακανονισμό ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με τα θύματά του.

Η συμφωνία επετεύχθη με πάνω από 30 γυναίκες που κατήγγειλαν τον Γουάινσταϊν για σεξουαλική παρενόχληση ή και βιασμούς σε κάποιες περιπτώσεις, γυναίκες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους New York Times.

Aφορά και την πρώην εταιρεία του, τη Weinstein Company, η οποία πλέον έχει χρεοκοπήσει, γι’ αυτό και τα χρήματα του διακανονισμού θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Το προβλέπει ο διακανονισμός;

Ο διακανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ισχύσει. Επί του παρόντος έχει πάρει μια αρχική έγκριση από τα περισσότερα.

Τα βασικά του στοιχεία είναι τα εξής:

  1. Οι ενάγουσες θα μοιραστούν το ποσό

  2. Πρόκειται για μια συμφωνία με διεθνή ισχύ, η οποία αναμένεται να δώσει τέλος σε όλες τις αστικές υποθέσεις εναντίον του Γουάινστιν.

  3. Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν θα πληρώσει ο ίδιος, καθώς τα χρήματα θα προέλθουν από ασφαλιστικές εταιρίες

  4. Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δεν θα χρειαστεί να παραδεχτεί την ενοχή του

  5. Το δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία

  6. Τα 25 εκατομμύρια δολάρια είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα «κλείσει» όλες τις υποθέσεις εναντίον της εταιρείας του παραγωγού, Weinstein Company.

Γιατί συμβιβάζονται τα θύματα;

Είναι εύλογη η απορία που προκύπτει από την είδηση, η οποία έχει ήδη σχολιαστεί πολύ.

Πρέπει, λοιπόν, καταρχήν να διευκρινιστεί ότι ο διακανονισμός αφορά αστική κι όχι ποινική υπόθεση. Ούτως ή άλλως δηλαδή, στη μαζική αυτή αγωγή, το θέμα ήταν η αποζημίωση και όχι η απόδοση κάποιας ποινής στον Γουάινσταϊν.

Αυτό το δεύτερο το κάνουν τα ποινικά δικαστήρια, όπως αυτό που θα αντιμετωπίσει τον ερχόμενο μήνα. Συνεπώς, το μόνο διακύβευμα ήταν -και παραμένει- το ύψος του ποσού.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι οι συγκεκριμένες αγωγές στρέφονται και εναντίον της χρεοκοπημένης εταιρείας του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, η οποία υπήρξε εργοδότης του κατά το χρόνο στον οποίο διαπράχθηκαν τα αδικήματα. Γι’ αυτό και οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι ασαφές ακόμα πόσα από τα θύματά του θα δεχτούν να συμμετάσχουν στον διακανονισμό, καθώς πολλές από τις γυναίκες πιστεύουν ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα. Όμως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, εάν η υπόθεση τραβήξει πολύ, στο τέλος να μην πάρουν τίποτα.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην είδηση του διακανονισμού του Γουάινσταϊν ήταν μεικτές.

Η Τζίνι Χάρισον, δικηγόρος μιας από τις ενάγουσες, είπε στους New York Times:

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι άλλα θύματα, τα οποία επιμένουν να μην συμβιβάζονται, ίσως καταλήξουν χωρίς τίποτα και τα προέτρεψε να αποδεχθούν το συμβιβασμό.

Μια από τις ενάγουσες, η Louisette Geiss, είπε στο Associated Press:

«Αυτός ο διακανονισμός θα βοηθήσει τα θύματα να αφήσουν πίσω τους τη ζημιά που έκανε ο Γουάινσταϊν στις καριέρες τους και να προχωρήσουν μπροστά».

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Η ηθοποιός Ζόι Μπροκ μίλησε στο BBC, χαρακτηρίζοντας το συμβιβασμό «ένα αστείο και ένα δείγμα του πόσο χαλασμένο είναι το σύστημα. Είμαι συντετριμμένη», κατέληξε.

Εξίσου απογοητευμένοι από τους όρους του διακανονισμού είναι και πολλοί από τους δικηγόρους των εναγουσών, που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.

Και τέλος, υπάρχουν και οι γυναικείες οργανώσεις, που προφανώς δεν είναι ευχαριστημένες με τη συμφωνία:

Η οργάνωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης «Τime’s Up» έγραψε στο Twitter: «Αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορούν να πάρουν τα θύματα, τότε το σύστημα είναι σπασμένο».

Όλα αυτά, όμως, αφορούν το αστικό μέρος των κατηγοριών. Υπάρχει και το άλλο, το ποινικό. Για το οποίο δεν υπάρχει κανένας διακανονισμός, αλλά μόνο δικαστήριο.

Έξαλλη είναι όμως και η Έμιλι Ρατακόφσκι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πέτυχε ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Η Έμιλι Ρατακόφσκι  εμφανίστηκε σε πρεμιέρα ταινίας στο Λος Άντζελες και σήκωσε το μπράτσο της ώστε να δείξει στις κάμερες το μήνυμα που χάραξε στο δέρμα της με αποδέκτη τον Γουάινστιν: «γαμ@@@@ τον Χάρβεϊ». Κάποιες από τις φωτογραφίες αυτής της εμφάνισής της ανέβασε και στο instagram.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ισόβια

Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία σε δικαστήριο του Μανχάταν για την ποινική δίωξη εναντίον του.

Μεταξύ άλλων, ο παραγωγός κατηγορείται ότι βίασε μια γυναίκα το 2013, όπως και ότι είχε αναγκάσει την ίδια να του κάνει στοματικό σεξ το 2006. Ο Γουάινστιν έχει απορρίψει τις εις βάρος του κατηγορίες για μη συναινετική σεξουαλική επαφή. Επίσης, τον Αύγουστο είχαν απαγγελθεί σε βάρος του δύο κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Εάν καταδικαστεί, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ίσως περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν το Μάιο του 2018 είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Όμως, την περασμένη Τετάρτη η εγγύησή του ανέβηκε από το 1 εκατομμύριο δολάρια στα 5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι παραποίησε το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Ο Γουάινστιν εμφανίστηκε στο δικαστήριο σε άθλια κατάσταση καθώς τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024