Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες είναι οι 5 συνηθισμένες τροφές που μπορεί να μας σκοτώσουν

Ποιες είναι οι 5 συνηθισμένες τροφές που μπορεί να μας σκοτώσουν

Νερό, καφές, σοκολάτα…Οι περισσότεροι δε ζουν χωρίς αυτά.. Το ξέρατε όμως ότι αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας σκοτώσουν; Κάτι που ισχύει για το αλάτι και το αλκοόλ. Αυτά τα 5 πολύ διαδεδομένα φαγητά, είναι που εξέτασε το Business Insider προκειμένου να υπολογίσει πόση ποσότητα από το καθένα από αυτά, θα ήταν αρκετά επικίνδυνη για […]

Νερό, καφές, σοκολάτα…Οι περισσότεροι δε ζουν χωρίς αυτά.. Το ξέρατε όμως ότι αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας σκοτώσουν;

Κάτι που ισχύει για το αλάτι και το αλκοόλ.

Αυτά τα 5 πολύ διαδεδομένα φαγητά, είναι που εξέτασε το Business Insider προκειμένου να υπολογίσει πόση ποσότητα από το καθένα από αυτά, θα ήταν αρκετά επικίνδυνη για να σκοτώσει κάποιον.

Για να το πετύχει χρησιμοποίησε ένα μέτρο τοξικότητας γνωστό ως LD50, δηλαδή την ατομική δόση που θα χρειαζόταν για να σκοτώσει τα μισά από τα ζώα τα οποία συμμετείχαν στο πείραμα. Σημειώνεται βέβαια, ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ποικίλει αρκετά σημαντικά ανάλογα την υγεία κάποιου, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» ποσότητες

Ετσι λοιπόν, επικίνδυνα μπορεί να είναι:

120 φλιτζάνια καφέ

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη, εμετό, πονοκεφάλους και προβλήματα στην καρδιά.

Ο κίνδυνος να το παρακάνεις είναι υψηλότερος για την καθαρή σκόνη καφεΐνης, μιας και μία μόνη κουταλιά από αυτή είναι ισοδύναμη με περίπου 120 φλιτζάνια καφέ και μπορεί να σκοτώσει.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, δύο νεαροί άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά επεισόδια όταν και οι δύο ήπιαν καθαρή σκόνη καφεΐνης και νερό.

6 λίτρα νερού

Το νερό ρυθμίζει το σχήμα των κυττάρων μέσα στο σώμα. Έτσι, η υπερβολική ποσότητα το φουσκώνει σα μπαλόνι ενώ η λίγη το συρρικνώνει.

Το περίσσευμα του νερού μέσα και γύρω από τα κύτταρα ονομάζεται δηλητηρίαση του νερού, ή υπονατριαιμία και μπορεί να την προκαλέσει, η υπερβολική κατανάλωση νερού (κάτι που μπορεί να συμβεί σε αθλητές).

48 κουτ. γλυκού αλάτι

Οπως με το νερό, έτσι μπορεί να το παρακάνει και με το αλάτι. Η λεπτή ισορροπία νερού και αλατιού (ή νατρίου) μέσα και γύρω από τα κύτταρά είναι αυτό που θεωρείται ιδανικό.

Όταν υπάρχει πολύ λίγο νάτριο (πάρα πολύ νερό), τα κύτταρα διογκώνονται. Αντίστοιχα, όταν υπάρχει πάρα πολύ νάτριο (πολύ λίγο νερό) συρρικνώνονται.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως υπερνατριαιμία και τα ηπιότερα συμπτώματα της περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, κώμα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε θάνατο.

13 σφηνάκια αλκοόλ στη σειρά

Το αλκοόλ μπορεί να θολώσει την όραση, να επηρεάσει την ομιλία, τη μνήμη και τα αντανακλαστικά. Αλλά τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα αν πιεις πάρα πολύ γρήγορα.

Μεταξύ του 2006 και του 2012, 88.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον μέσο άνθρωπο περίπου 13 σφηνάκια σε διάστημα λίγων ωρών θα ήταν αρκετή ποσότητα για να σκοτώσει, αλλά ο αριθμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το βάρος, το φύλο και μια ποικιλία άλλων παραγόντων.

85 μπάρες σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει την τοξική χημική ουσία θεοβρωμίνη σε αρκετή ποσότητα ώστε να σκοτώσει ένα μικρό ζώο.

Το ίδιο συστατικό, όμως, μπορεί να σκοτώσει και ανθρώπους, με τη διαφορά ότι εμείς το μεταβολίζουμε καλύτερα από ότι κάνουν για παράδειγμα οι γάτες και οι σκύλοι.

Στους ανθρώπους μια δυνητικά θανατηφόρα δόση θεοβρωμίνης είναι περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο ή το ισοδύναμο περίπου 85 πλήρους μεγέθους σοκολάτες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024