Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεντροαεριστερά : Ο «γάμος» έγινε, συνιδιοκτήτες οι ΠΑΣΟΚΟγενεις με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Κεντροαεριστερά : Ο «γάμος» έγινε, συνιδιοκτήτες οι ΠΑΣΟΚΟγενεις με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Τα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα 120 “υλικά” για χτίσιμο του νέου κόμματος, είναι έμπειροι και ξέρουν από εσωκομματικές διεργασίες και ίντριγκες, όπου οι περισσότεροι ήταν μέλη του συστήματος του Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Γεράσιμου Αρσένη

Με τη σημαία της αριστεροσύνης να κυματίζει ψηλά ήχησε, από το “Κάραβελ”, η ωδή προς το ΠΑΣΟΚ ,παρουσία παρωχημένων προσώπων που, αρκετοί, ταυτίζονται με τις διαχρονικές παθογένειες της Ελλάδας.

Εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα, όπως έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015, τώρα, το 2019, έγιναν τα πρόσωπα του πόθου για τον Αλέξη Τσίπρα. Η προχθεσινή συγκέντρωση  του Αλέξη Τσίπρα στο “Κάραβελ”, για να φτιάξει το κόμμα του “αύριο”, επισφράγισε το “γάμο” του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΠΑΣΟΚΟγενείς. Έκανε σαφές, προς το εσωτερικό του, πως είναι οι συνιδιοκτήτες και όχι περαστικοί του ”πάρτι”, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας θα έχει νέο ιδεολογικό αφήγημα, με την αριστερή και   ΠΑΣΟΚική παράδοση να είναι ισότιμες.

Όπως σε κάθε αλλαγή, που έχει υποστεί το κόμμα από το 2012 έως το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας θα ηγηθεί του μετασχηματισμού στη νέα ταυτότητα του  ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας φρένο σε μηχανισμούς προς το αντίθετο, υπογραμμίζοντας πως οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών.

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ

Οι 120 προσωπικότητες του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την διεύρυνση της παράταξης συγκεντρώθηκαν στο «Κάραβελ», δηλαδή στο κατεξοχήν “πράσινο” ξενοδοχείο, συνδεδεμένο με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ακούσουν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, την αλλαγή του 1981, κάνοντας χρήση ενός παρωχημένου προοδευτικού πολιτικού λόγου.

Οι συμβολισμοί που επιδιώχθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αποτελούν είδηση, αφού  εδω και πάρα πολύ καιρό μεθοδεύει την άλωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Στην ομιλία του πάτησε στη βάρκα τόσο του ΕΑΜ, στη συνέχεια θυμήθηκε την “αλλαγή” που έφερε το ΠΑΣΟΚ και με συνθήματα αμφιθεάτρου αναπαρήγαγε ατάκες του παρελθόντος βάζοντας μπροστά όρους που κάνουν παραπομπή σε άλλες εποχές.  “Είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να πέσει η Δεξιά αλλά είναι αναγκαίο ένα σχέδιο συνεκτικό, προοδευτικό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτελεί τη γνωστή συνταγή του 2015, όπου πήρε την κυβέρνηση με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικό Μέτωπο. Το 2019, την επαναλαμβάνει, μόνο που τα υλικά δεν είναι τα στελέχη που έφυγαν το 2015, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κλπ, αλλά με τους ΠΑΣΟΚους.

“Μετά τη χούντα,  η πολιτική και ιδεολογική υπεροχή της προοδευτικής παράταξης μεταφράστηκε σε πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Ηγεμονία που οδήγησε στη μεγάλη προοδευτική αλλαγή του ‘81. Με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της αριστεράς, να συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κάραβελ.

Ιντριγκες

Τα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα 120 “υλικά” για χτίσιμο του νέου κόμματος, είναι έμπειροι και ξέρουν από εσωκομματικές διεργασίες και ίντριγκες, όπου οι περισσότεροι ήταν μέλη του συστήματος του Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Γεράσιμου Αρσένη. Hταν εκείνοι που είχαν έρθει απέναντι με τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη, αλλά έμειναν, χωρίς να χάσουν τη βολή, ενώ  πολέμησαν και κάθε μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010. Με έλλειψη μεταρρυθμιστικής κουλτούρας ή και προοδευτικής αλλαγής, είναι απορίας άξιο πως θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή που υπόσχεται με τόσο σθένος ο πρόεδρος του, αφού έχει φέρει πρόσωπα με σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούν οι παθογένειες, παρά να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα.

Ο γάμος έγινε, πάντως, με τις ευχές πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Παύλου Πολάκη και του μπλοκ των λεγόμενων “προεδρικών. Το σήμα δόθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, χθες, στην ομιλία του, ο οποίος ενέταξε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στις  δύο πολιτικές παραδόσεις λέγοντας πως «από τη μεταπολίτευση του 1974, στη χώρα μας υπήρξαν δυο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη. «Τα κομμουνιστικά κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο.

Η ίδια μήτρα

Και το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και ορμητική πολιτική δύναμη, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά. Και οι δυο πόλοι είχαν σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης».

Απατώντας δε στις επιθέσεις του ΚΙΝΑΛ, περί ηγεμονισμού, τόνισε «Μα θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σε αυτή».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024