Σημαντική πτώση καταγράφει η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Παρόλα αυτά, σημαντικό ποσοστό του κόσμου του επιχειρείν (63%) εκτιμά πως η διαφθορά συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη.

Οριζόντια πτώση της διαφθοράς

Τα στατιστικά της έρευνας μαρτυρούν οριζόντια πτώση της διαφθοράς εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με το 2013, σημειώθηκε πτώση της τάξης του 75%.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς οι εταιρίες διατηρούν μεγάλη επιφυλακτικότητα, μια και το 51% θεωρεί πως τα διεφθαρμένα άτομα ή οι επιχειρήσεις δεν είναι πιθανό να συλληφθούν ή να καταγγελθούν στην Αστυνομία ή στον εισαγγελέα.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η διαφθορά υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τα ίδια τα θεμέλια των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας. Με την πάροδο του χρόνου, η επιρροή της οξύνει τις ανισότητες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον για το θέμα.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο ως Ένωση με την πάροδο των ετών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την εξάλειψη της διαφθοράς» συμπλήρωσε σχετικά.

Πώς βοήθησε η ευρωπαϊκή «νομοθεσία» στον περιορισμό της διαφθοράς

Κομβικό ρόλο στην καταπολέμηση και εν συνεχεία τον περιορισμό της διαφθοράς έπαιξαν οι κανονισμοί που υιοθέτησε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Μερικοί εξ’ αυτών αφορούν την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Ακόμα, δημιουργήθηκε Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα αποτελέσει βασικό στοιχείο του νέου κύκλου αναθεώρησης του κράτους δικαίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο