Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Alpha Bank: 140 χρόνια καινοτομίας

Alpha Bank: 140 χρόνια καινοτομίας

Η ιστορία της Alpha Bank αποδεικνύει ότι η καινοτομία μπορεί να ταυτιστεί με την σταθερότητα, τη συνέπεια και την αξιοπιστία

Πώς ήταν ο κόσμος το 1879; Στα 140 χρόνια που μεσολάβησαν, οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις ήταν τόσο καταιγιστικές που μας είναι δύσκολο ακόμη και να το φανταστούμε. Η διαρκής πρόοδος κάνει ακόμη πιο σαφή την ανάγκη μας για ορισμένες σταθερές. Ένα τέτοιο σημείο αναφοράς αποτελεί η Alpha Bank, που φέτος συμπληρώνει τα 140 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Με τις βάσεις στο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον

Σταθερή δεν σημαίνει και αμετάβλητη. Τα 140 χρόνια ιστορίας της Alpha Bank σημαδεύτηκαν από αμέτρητες καινοτομίες και νίκες. Παρακολουθώντας αυτή την πορεία, γινόμαστε ταυτόχρονα μάρτυρες της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της χώρας.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που μετατράπηκε σε κραταιό Όμιλο

Ιδρύεται το 1879 στην Καλαμάτα από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, ως ένας μικρός εμπορικός οίκος. Το 1918, η οικογενειακή επιχείρηση έχει ήδη μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Τράπεζα Καλαμών» και μέχρι το 1924 επανιδρύεται, αυτή τη φορά με έδρα την Αθήνα και την επωνυμία «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως». Μέσα σε έναν μόλις χρόνο επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, αναπτύσσοντας ένα περιφερειακό δίκτυο καταστημάτων στην Πελοπόννησο.

Το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου τη βρίσκει ανάμεσα στα λίγα πιστωτικά ιδρύματα που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της περιόδου. Μάλιστα, ήδη από το 1948 ξεκινά να διανέμει μέρισμα στους μετόχους της. Για τα επόμενα εξήντα χρόνια θα είναι η μόνη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία που συνεχίζει να το κάνει αδιαλείπτως.

Μέχρι το 1978 το Δίκτυο της Τράπεζας αριθμεί πλέον 65 καταστήματα, ενώ οι επόμενες δεκαετίες θα τη δουν να αποκτά παρουσία στο Λονδίνο, την Κύπρο, αλλά και σε πολλές Βαλκανικές πόλεις, όπως το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, τα Σκόπια και το Βελιγράδι. Είκοσι χρόνια μετά, τα καταστήματα του Δικτύου έχουν αυξηθεί σε 212 και συνοδεύονται από ένα από τα πλέον εκτεταμένα δικτύα ΑΤΜ στην Ελλάδα.

Η ονομασία της ακολουθεί την ανάπτυξή της. Το 1972 μετονομάζεται σε Τράπεζα Πίστεως, ενώ το 1994 το «Alpha» εντάσσεται για πρώτη φορά στην επωνυμία της (Alpha Τράπεζα Πίστεως). Το 2000, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε άρχισε να λειτουργεί με τον διακριτικό τίτλο «Alpha Bank», που έκτοτε παραμένει συνώνυμος της συνέπειας και της αξιοπιστίας.

Σταθερά καινοτόμα

Η επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική και διεθνή οικονομία στη διάρκεια αυτών των τριών αιώνων δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Πρώτα από όλα στηρίζεται στη συνέπεια με την οποία υπηρετεί τις αξίες της προόδου, της καινοτομίας και της εξέλιξης.

Το 1982 αποδεικνύει την πρωτοπορία της δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων, ενώ το 1983 δημιουργεί το πρώτο δίκτυο ΑΤΜ στην Ελλάδα. Οι καινοτομίες συνεχίζονται με την κυκλοφορία το 1988 της Cashcard Visa, της πρώτης κάρτας στην Ελλάδα που αποτελεί συνδυασμό πιστωτικής και κάρτας αναλήψεων. Ήδη από το 1992 εισάγει το πρώτο στην Ελλάδα σύστημα τραπεζικής τηλεξυπηρετήσεως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ επεκτείνει τη λειτουργία του δικτύου ΑΤΜ – που είναι πια το πλέον ανεπτυγμένο στη χώρα – σε ολόκληρο το 24ωρο. Οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω internet, το γνωστό μας Web Banking, εγκαινιάζεται στην Ελλάδα και πάλι από την Alpha Bank, ήδη από το 1998!

Σήμερα, με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, συνεχίζει αδιάκοπα τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024