Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης για Διαφθορά : Να πείσουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος

Γεραπετρίτης για Διαφθορά : Να πείσουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος

Στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες αναφορικά με τη Διαφθορά και το βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνουν στο κράτος αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες αναφορικά με το βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνουν στο κράτος. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο ζητήματα: Τη βελτίωση των δεικτών διαφθοράς της Ελλάδας, αλλά και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πεισθεί ο πολίτης για την ακεραιότητα της πολιτικής και δημόσιας διοίκησης. Είναι καιρός να ανατρέψουμε τη φόρα αυτή, ώστε οι πολίτες να αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν εμπιστοσύνη στο κράτος, στη διοίκηση και στους θεσμούς» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως με την υιοθέτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εισάγεται για πρώτη φορά μια αρχή, που συμπυκνώνει τον ουσιαστικό αλληλοέλεγχο, με τη διάκριση λειτουργιών στο εσωτερικό της.

Νέα πρότυπα ελέγχων

Συγκεκριμένα, «δημιουργούνται αντίβαρα, ώστε να μην συγκεντρώνεται εξουσία σε καμία από τις δομές αυτές. Τα αντίβαρα αυτά είναι πέντε επιμέρους πυλώνες: ο διοικητής, το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο διοίκησης που έχει τη δυνατότητα ακόμη και να καθαιρεί τον διοικητή, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η δ/νση εσωτερικού ελέγχου, αλλά και το σύστημα εξωτερικού ελέγχου.

Όλο αυτό το σύστημα, όπως είπε, παράγει ένα νέο μοντέλο, με κύριο χαρακτηριστικό την αποπολιτικοποίηση του συστήματος ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο στους ελέγχους εντός της δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο είναι ότι δημιουργούνται πρότυπα ελέγχων. Τίποτα δεν αφήνεται σε τυχαιότητα και τίποτα δεν γίνεται στη βάση επιμέρους συγκεκριμένων ελέγχων, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά όπως είπε, υπάρχει απόλυτη προτυποποίηση συστημάτων.

«Το τρίτο είναι ότι ο πολίτης έρχεται στο επίκεντρο των ελέγχων της δημόσιας διοίκησης. Θα παρασχεθεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας η λειτουργική ανεξαρτησία για να μπορέσει να επιτελέσει τον υψηλό στόχο της», κατέληξε.

Sports in

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός στον τελικό του Conference League – Ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν

Την προσπάθεια της ποδοσφαιρικής ομάδας να κατακτήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο θα στηρίξει και ο μπασκετικός Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024