Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το διπλό όφελος από τις αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Το διπλό όφελος από τις αλλαγές στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Το νέο αυτό μέτρο πρέπει να συνοδευτεί από σημαντική αυστηροποίηση των ποινών και εντατικοποίηση των ελέγχων

Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια*

Ο δυσβάσταχτος κεφαλικός φόρος, που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νόμο Κατρούγκαλου, θα είναι από τις αρχές της νέας χρονιάς παρελθόν.

Ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που υποχρέωνε τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους να πρέπει να καταβάλουν το 70% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές, είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για την αγορά και το επιχειρείν, όσο και – κατ΄ επέκταση – για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να κάνουν διακοπή της δραστηριότητάς τους ή άλλοι να επιλέξουν να δηλώνουν λιγότερα και να εισπράττουν μαύρα, δημιούργησε τόσο στρεβλώσεις στην αγορά, όσο και πίεση στα έσοδα των ταμείων.

Πλέον, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών μετατρέπεται αυτόματα από αντικίνητρο ασφάλισης και δήλωσης εισοδημάτων, στο απόλυτο κίνητρο. Το γεγονός ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το ποσό, που θα θέλει να δαπανήσει για εισφορές, διευκολύνει τον προγραμματισμό του και καθιστά απόλυτα διαχειρίσιμη τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Με αυτό τον τρόπο, πρώτον θα επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά, αφού θα εκλείψει η στρέβλωση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών δύο ταχυτήτων (οι μεν συνεπείς και ειλικρινείς, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και μετά βίας είναι βιώσιμοι, και οι δε, ασυνεπείς και φορο/εισφοροφυγάδες, που εμφανίζονται με χαμηλότερα τιμολόγια).

Δεύτερον, θα αποκατασταθεί η ομαλή ροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού όλοι θα πληρώνουν ανάλογα με το πόσο μπορούν και το ύψους της σύνταξης, που θέλουν να πάρουν.

Το νέο αυτό μέτρο, πρέπει, όμως, να συνοδευτεί από σημαντική αυστηροποίηση των ποινών και εντατικοποίηση των ελέγχων. Διότι, πλέον, δεν θα υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία εισφοροδιαφυγής και ασυνέπειας.

Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024