Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάμος: Πολιτικός και Θρησκευτικός

Γάμος: Πολιτικός και Θρησκευτικός

Ο γάμος είναι επιλογή ή έστω θα έπρεπε να είναι επιλογή του ζευγαριού και μόνο. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του είδους που είναι

Ο γάμος είναι ένας κατά βάση παραδοσιακός θεσμός. Από εκεί και πέρα αποτελεί επιπλέον και τη μετουσίωση της σχέσης και της δέσμευσης. Είναι η μέγιστη -κατά πολλούς- κίνηση που δείχνει την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων.

Πολιτικός γάμος

Απουσιάζει πλήρως το θρησκευτικό στοιχείο με αποτέλεσμα να τον καθιστά σταδιακά περιζήτητο ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μορφή γάμου έχει τα τυπικά γραφειοκρατικά που απαιτεί το αρμόδιο δημαρχείο της περιοχής. Υπογράφονται χαρτιά συμφωνίας και το ζεύγος δηλώνεται ως παντρεμένο. Από εκεί και πέρα έχει αποτελέσει έντονη αιτία ιδεολογικών «συγκρούσεων».

Κάποιοι θεωρούν πως κάνει «κακό» στον παραδοσιακό θρησκευτικό θεσμό του γάμου. Είναι όμως δικαίωμα και απόφαση του ζευγαριού τι θα κάνει. Ορισμένα ζευγάρια στα οποία είθισται το ένα από τα δύο άτομα να είναι άθεο, κάνουν και πολιτικό και θρησκευτικό. Ο πολιτικός γάμος ωστόσο ως θεσμός, αποτελεί μία επίσης σύντομη διαδικασία, χωρίς πολύ κόσμο και «φασαρία».

Θρησκευτικός

Είναι πάρα πολύ συχνό στην Ελλάδα τα ζευγάρια να παντρεύονται θρησκεύτικά. Παρ’ όλα αυτά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης είθισται επίσης συχνά και ο πολιτικός. Ο θρησκευτικός εκπροσωπεί τους ανθρώπους εκείνους που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Θρησκευτικό, κάνουν και ζευγάρια -σπάνια- που δεν πιστεύουν αλλά θέλουν το έθιμο να είναι παραδοσιακό και τυπικό.

Σε αντίθεση με τον πολιτικό, έρχεται περισσότερος κόσμος και η διαδικασία είναι πολύωρη. Το τελετουργικό του γάμου δεν είναι κάτι απλό. Έχει αρκετά στάδια, πιο σύνθετα και πολύωρα. Η γενιά αυτή συνήθως αντιμετωπίζει αυτή τη μορφή γάμου πιο λαογραφικά παρά θρησκευτικά.

Τι γάμο να κάνεις

Προφανώς κανείς δε θα στο πει αυτό. Σίγουρα όμως ό,τι κατηγορία και να αποτελεί ο γάμος αυτός οφείλεις πρώτιστα να είσαι ειλικρινής στον εαυτό σου. Θες μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή σου να γίνει με μία διαδικασία που δε σου αρέσει;

Προφανώς και θα πρέπει να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα κατόπιν συζήτησης με τον σύντροφό σου. Και δεν είναι το θέμα να κάνεις κάποια από τις δύο κατηγορίες γάμου επειδή το λένε οι υπόλοιποι. Η ομορφιά άλλωστε της στιγμής που το ζευγάρι επισημοποιείται υπάρχει και στις δύο καταστάσεις.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024