Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Χαστούκι» κατά Τουρκίας από την ευρωομάδα της Αριστεράς - Παράνομο το μνημόνιο με τη Λιβύη

«Χαστούκι» κατά Τουρκίας από την ευρωομάδα της Αριστεράς – Παράνομο το μνημόνιο με τη Λιβύη

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), τονίζοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, είναι παράνομο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Την τουρκική προκλητικότητα και την παράνομη – όπως τη χαρακτηρίζει- συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, καταδικάζει η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ζητά από την ΕΕ να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή.

Παράλληλα, να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική ΑΟΖ.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης «αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή».

Προσθέτει ότι «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα».

Απέναντι στις οφθαλμοφανείς προσπάθειες της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, η ανακοίνωση καλεί την ΕΕ «να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Ευρωμάδα της αριστεράς, σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης υπόγραψαν ένα Μνημόνιο Συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και μια συμφωνία για την ενισχυμένη ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.

Αυτό το μνημόνιο είναι αυθαίρετο και παράνομο δεδομένου ότι αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή.

Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αυξάνονται.

Η ΕΕ να εξετάσει επέκταση των κυρώσεων

Οι αυθαίρετες, παράνομες και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα.

Οι σημερινές παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Το πρόσφατο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης και το προφορικό σημείωμα της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με τις καθορισμένες μονομερείς συντεταγμένες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις.

Ακόμη, να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024