Η εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών νέας γενιάς, όπως το 5G, γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, που περιλαμβάνει την προστασία πολιτών και περιβάλλοντος, διαβεβαιώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών.

Το υπουργείο, απαντά στις ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας να παύσει την πιλοτική λειτουργία του δικτύου 5G στην πόλη, με την αιτιολογία ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα  το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, μετά από μια μαραθώνια έντονη συνεδρίαση αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του σχετικού δικτύου στις 31 Δεκεμβρίου 2019 με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά. Με αυτό τον τρόπο, η Καλαμάτα παύει να είναι η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας

Γίνονται τακτικοί έλεγχοι και μετρήσεις

Από την πλευρά του, το υπουργείο τονίζει ότι ο  έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, «το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία».

Επιπροσθέτως, η «ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους».

Κύριο μέλημα η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος

Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τονίζει το Υπουργείο.

Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, το υπουργείο καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών.

Οι συγκεκριμένοι φορείς διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και είναι οι μόνοι που είναι σε θέση να δώσουν ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα όπως η λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο