Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα συμμετέχει έμπρακτα στον σχεδιασμό νέας γενιάς δορυφορικών τεχνολογιών

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα συμμετέχει έμπρακτα στον σχεδιασμό νέας γενιάς δορυφορικών τεχνολογιών

Ελλάδα: Μια από τις 7 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εθνικό σύστημα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών

Με συγκροτημένο σχέδιο και στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και της σχετικής τεχνολογικής έρευνας, συμμετείχε η Ελλάδα στις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη στρατηγική της περιόδου 2021-2023. Στη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου στη Σεβίλλη, η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005, όταν και εντάχθηκε στην ESA, η Ελλάδα συμμετέχει έμπρακτα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας γενιάς δορυφορικών τεχνολογιών και εφαρμογών μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων του Οργανισμού για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμμετοχή της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας στην επόμενη γενιά διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών της Ευρώπης, υπηρετεί τους σχετικούς εθνικούς στρατηγικούς στόχους και εστιάζει κυρίαρχα στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G (Space & 5G) και της γεωεπισκόπησης (Earth Monitoring) με αντίστοιχες προβλέψεις στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Ξεκινάμε με ρεαλισμό και σύνεση το ταξίδι για την προώθηση των επενδύσεων

Στην παρέμβασή του ο κ. Τζωρτζακάκης τόνισε πως «ξεκινάμε με ρεαλισμό και σύνεση το ταξίδι για την προώθηση των επενδύσεων και της σχετικής αγοράς σε ένα απαιτητικό, πολύπλοκο, αλλά και εκρηκτικά αναπτυσσόμενο πεδίο, όπως αυτό των διαστημικών εφαρμογών. Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει ένα συνολικό κύκλο εργασιών 66,5 δισ. ευρώ και η Ελλάδα, συντονισμένα, σε συνεργασία με την ESA, διεκδικεί το μερίδιο της, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό της δυναμικό σε συνδυασμό με το αντίστοιχο επιχειρηματικό ταλέντο». Επισήμανε επίσης, πως «όσο και αν ακούγεται μη αναμενόμενο, η Ελλάδα ολοκληρώνει ήδη το δικό της κλειστό κυβερνητικό δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών το οποίο αναγνωρίζεται ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική».

Ελλάδα: Μια από τις 7 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εθνικό σύστημα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών

Ο τομέας του Διαστήματος βρίσκεται σε ταχύτατη ανάπτυξη παγκοσμίως με τις εφαρμογές του να χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες για την παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η μετεωρολογία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η ασφάλεια και η άμυνα. Η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν εθνικό σύστημα κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών, ανθεκτικό σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες για σκοπούς άμυνας και ασφάλειας.

Λεζάντα. Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: ο διευθυντής Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών, στη γενική Γραμματεία τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Γιώργος Συννεφάκης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης και ο σύμβουλος του υπουργού του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα Διαστήματος, Σταμάτης Κριμιζής.

Sports in

Στον τελικό με buzzer beater η Κ17 του Ολυμπιακού, 1-0 τον Παναθηναϊκό

Με γκολ του Τζαμάλη στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 στη Λαμία και προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος Κ17.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024