Η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει επιδείξει μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα ώστε να αντιμετωπίζει τις διαφορές της χωρίς να αποδυναμώνει τον βασικό της πυρήνα, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην επίσημη ανοιχτή διάσκεψη «NATO Engages» που φιλοξενήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου, μία μέρα πριν την επίσημη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της, που θα σφραγίσει την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Για τις διαφωνίες

Η διάσκεψη – στην οποία συμμετείχαν ηγέτες χωρών, πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι ινστιτούτων διεθνών σχέσεων και think tanks, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης – αποτελεί γεγονός που ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο του ΝΑΤΟ, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τις δημόσιες διαφωνίες που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ηγέτες χωρών μελών της για το μέλλον και την αποστολή της συμμαχίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι εάν κοιτάξει κανείς την ουσία θα διαπιστώσει ότι η Συμμαχία στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται με επιτυχία και αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ενεργή και αποδίδει.

«Δεν πρέπει να αμφισβητούμε ποτέ την ενότητα και την πολιτική βούληση να στεκόμαστε μαζί και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Γιατί ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης και η αποφυγή συγκρούσεων. Εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση θα υπάρξει απάντηση από όλη τη συμμαχία και αυτό διατηρεί την ειρήνη» είπε.

Για την απειλή Ερντογάν

Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και δη στην Βαλτική, στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης θα υπάρξει συνολική απάντηση από τη συμμαχία.

Παράλληλα, σχολίασε την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εάν προηγουμένως δεν αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικές τις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις σύμμαχες χώρες, αλλά έχουμε σχέδια για να προστατέψουμε τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Και εκτός από σχέδια έχουμε και δυνάμεις εκεί και αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τους συμμάχους μας» είπε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αύριο (σήμερα) κάποιου είδους διακήρυξη που να αποκλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, δήλωσε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες διαβεβαιώσεις, «το ΝΑΤΟ εργάζεται για κάτι τέτοιο, μελετώντας και αναθεωρώντας σχέδια».

Διαδικασία στοχασμού

Εκτίμησε ότι αύριο (σήμερα) θα υπάρξει διαδικασία στοχασμού από τους ηγέτες των χωρών για τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμώσουν περεταίρω την πολιτική διάσταση της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην Κίνα, αναγνώρισε την ανάγκη να μπει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των σύμμαχων χωρών από την ανέλιξή της.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά σε μας, στην Αρκτική, στην Αφρική, μέσα από σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη, μέσα από τον κυβερνοχώρο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό έχει επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ και να αναπτύξουμε κοινή προσέγγιση απέναντί της, όχι για να δημιουργήσουμε έναν αντίπαλο, αλλά να αναλύσουμε, να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε ισορροπημένα στις προκλήσεις που θέτει» είπε.

Εκτίμησε επίσης ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία στο θέμα του ελέγχου των όπλων.

«Η ακύρωση της INF συμφωνίας είναι πραγματικά σημαντικό εμπόδιο. Θα συζητηθούν αυτά στην αυριανή (σημερινή) σύνοδο, πως να βρούμε τρόπους να διεξάγουμε αξιόπιστους ελέγχους όπλων, ειδικά στον τομέα των πυρηνικών» σχολίασε.

Καταλήγοντας, ο κ.Στόλτενμπεργκ είπε ότι «το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία γιατί πάντα είχε την ικανότητα να αλλάζει και όσο συνεχίζει να αλλάζει, θα συνεχίσει να είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία».

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr