Την ανάγκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων να ψηφιστεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης.

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερης εθνικής και πολιτικής σημασίας τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους.

Προσκλητήριο

Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο κάλεσε να μην εμμείνει σε αβάσιμα επιχειρήματα-, να το στηρίξουν τονίζοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτό το προσκλητήριο.

«Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη πολιτική και εθνική σημασία και αφορά ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ένα συνταγματικό δικαίωμα κατοχυρωμένο, που όμως δυστυχώς, επί δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να βρει τον τρόπο να υλοποιήσει ένα αίτημα 10ετιών των ελληνικών οργανώσεων του εξωτερικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε θετικά, σε μια χρονική μάλιστα περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται στη πατρίδα μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στη περιοχή μας. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να διαφωνούμε και οφείλουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τουλάχιστο το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Νομοσχέδιο συμβιβασμού

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που είναι αποτέλεσμα συμβιβαστικής λύσης τονίζοντας ότι «η αρχική θέση της ΝΔ ήταν πιο προωθημένη από αυτή που κατατίθεται σήμερα και ήταν να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες χωρίς διακρίσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο, μέθοδο που χρησιμοποιούν όλες οι δημοκρατικές χώρες».

«Στη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση τους δύο μήνες της διαβούλευσης, τέθηκε το δίλημμα, ή να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς τόπους σύγκλισης για να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση κάνοντας βήματα μπροστά, ή να εμμείνουμε στις αρχικές μας απόψεις χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και να μην μπορούν να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει θετικά, για αυτό κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε τις αναγκαίες συναινετικές λύσεις», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος και κατέληξε:

«Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουνε ώστε να ψηφιστεί από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών και να αποτελέσει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και ένα αναγκαίο βήμα μπροστά. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και της ζητώ να ξεφύγει από τα επιχειρήματα της που δεν είναι ούτε βάσιμα ούτε ισχυρά και να δώσει τη θετική της στήριξη. Είναι ώρα ευθύνης όλων μας σε ένα προσκλητήριο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να απουσιάσει».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο