Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί εκ νέου να υψώσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία, αναφέρει σε άρθρο του στο «Ριζοσπάστη», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αργότερα.

Στο άρθρο του, με τίτλο: «Ο «εκβιασμός» της ΝΔ και η «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ» ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες «διακινείται από την κυβέρνηση ο εκβιασμός των διπλών εκλογών.

Περιγράφεται ως «ταλαιπωρία», «περιπέτεια»» και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη διαμόρφωση νέου εκλογικού νόμου που θα αποκλείσει τις διπλές εκλογές και θα εξασφαλίσει τη «σταθερότητα»».

Διαχωριστικές γραμμές υψώνει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

«Με αφορμή (και) αυτά τα σενάρια, ο Αλέξης Τσίπρας …σαν έτοιμος από καιρό πήρε την «πάσα» και θυμήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων»…» προσθέτει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισημαίνει επίσης ότι «άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν το επιχείρημα πως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ελάχιστος αριθμός για να λάβει μια κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης είναι 120 ψήφοι, που με αναλογικό σύστημα αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% του εκλογικού σώματος…».

«Στην πραγματικότητα, ο «εκβιασμός» της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί την καλύτερη «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να υψώσει εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε τα αλήστου μνήμης περί «κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων»», τονίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισημαίνοντας ότι δεν είμαστε ούτε στο 1985, ούτε καν στο 2015, ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι «η πείρα της συγκυβέρνησης των «αντιμνημονιακών δυνάμεων», που έγινε η «μνημονιακότερη» όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή.

Ρεαλιστικό το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνησης για 4,5 χρόνια, όσο και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν και τώρα. Χώρια που σήμερα, πλέον, μιλάμε για ένα «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ» στην κυριολεξία» σημειώνει.

«Το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης (αν κρίνουμε με βάση τις θέσεις και τα πεπραγμένα των κομμάτων) είναι η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ»,  εκτιμά ο Δ. Κουτσούμπας.

Είτε αυτό, «ή -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- να ανοίξει ο δρόμος σε μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα.

»Και όσοι ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ας σκεφτούν πώς το αντιμετώπιζαν παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το έκαναν πράξη», σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο  γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπενθυμίζει ότι «πριν τις πρόσφατες εκλογές ο ίδιος ο Τσίπρας, ο ηγέτης των «προοδευτικών δυνάμεων», δήλωνε πως «κάτω από ακραίες συνθήκες» μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) με τη Δεξιά. Αλλωστε, και ο ίδιος την έχει κάνει πράξη μία φορά με τους ΑΝΕΛ».

Υπενθυμίζει επίσης ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στο χαιρετισμό της, στο συνέδριο της ΝΔ είχε εκφράσει την προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει θέματα όπου «μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Είναι αυτονόητο»,  είχε πει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, για το εθνικό συμφέρον. Συγκλίσεων, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ για τη βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο».

Ο λαός έχει απέναντί του ένα ενιαίο μπλοκ, τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας

Ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι «πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται η στρατηγική συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα: Στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Υπενθυμίζει επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνέπραξαν στην ψήφιση του 3ου μνημονίου καθώς και ότι η ΝΔ «έχει φανεί γενναιόδωρη στην αναγνώριση του αντιλαϊκού έργου του ΣΥΡΙΖΑ».

«’Άλλωστε, δεν νομίζουμε πως στον ΣΥΡΙΖΑ …ανατριχιάζουν με την προοπτική συγκυβέρνησης ακόμα και με τη ΝΔ. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που ένας πυρήνας «άρτι αφιχθέντων» στελεχών του έχει ήδη συγκυβερνήσει – και όχι μόνο μία φορά – με τη ΝΔ. Τα περισσότερα λόγια και αποδεικτικά στοιχεία περισσεύουν», υπογραμμίζει, ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όσο κι αν σηκωθούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο σημερινό δίπολο του αστικού πολιτικού συστήματος υπάρχει ένα δεδομένο:

»Ο λαός έχει απέναντί του ένα ενιαίο μπλοκ που υπηρετεί με πάθος την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

»Για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής υπάρχει επίσης ένα δεδομένο:

»Η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα με την προώθηση μίας πλατιάς αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και πάλης.

Εκεί που τελικά κρίνονται όλα…», καταλήγει στο άρθρο του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας