Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Αλβανία: Ανέγερση 10.000 διαμερισμάτων για να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς

Σεισμός στην Αλβανία: Ανέγερση 10.000 διαμερισμάτων για να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς

Ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να χτίσει 10.000 διαμερίσματα, ώστε να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς οι οποίοι έμειναν άστεγοι.

Να επουλώσει τις πληγές της προσπαθεί η Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους.

Ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να χτίσει 10.000 διαμερίσματα, ώστε να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς οι οποίοι έμειναν άστεγοι.

Η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αποτυπώνεται στο γεγονός, πως ενώ πολλοί έχουν βρει προσωρινή στέγη είτε σε συγγενείς, είτε σε ξενοδοχεία ή ακόμα και σε καμπς του Κοσόβου, αρκετοί παραμένουν ακόμα σε σκηνές.

500 διαμερίσματα στο Δυρράχιο

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, Αρμπέν Αχμετάι, η πρώτη φάση του σχεδίου θα είχε να καθαριστούν οι σεισμοπαθείς περιοχές από τα συντρίμμια.

Σε δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την ανέγερση των κτιρίων, θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

Ένα από τα διαμερίσματα θα χτιστεί στο Δυρράχιο και θα περιλαμβάνει 500 διαμερίσματα, ένα ακόμη στο Θουμάν, δύο στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις.

Ράμα: Αποζημιώσεις από τους κατασκευαστές, αλλιώς θα προχωρήσω σε μηνύσεις

Ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, από πλευράς του αναφέρθηκε στους κατασκευαστές κτιρίων, λέγοντας ότι ευθύνονται για τις ζημιές, επειδή δε σεβάστηκαν τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές.

Μάλιστα, τους προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά σε περίπτωση που δεν αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες που έχασαν τα σπίτια τους.

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης επιστρέψει σπίτια σε αυτούς τους ανθρώπους με κάθε κόστος. Έχω πει στον Γενικό Εισαγγελέα ότι αυτή είναι η ευκολότερη από όλες τις έρευνες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ελέγξετε την άδεια κατασκευής και να μελετήσετε τα γεγονότα. Μπορούμε να επικυρώσουμε όποιον έχει δώσει άδειες» ανέφερε μπροστά στις κάμερες ο Ράμα.

«Το μόνο που θέλω είναι να είμαι δίκαιος. Οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα που κρίθηκαν ασφαλή. Οι άλλοι θα ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων που πληρώνονται από εμάς» συμπλήρωσε.

Σε σχολείο του Κοσόβου τα παιδιά των σεισμοπαθών

Το ανθρώπινο του πρόσωπο έδειξε το Κόσοβο στην Αλβανία και στους σεισμοπαθείς.

Εκτός από τους πολίτες που ανοίγουν τα σπίτια τους και την κυβέρνηση που προσφέρει καταφύγιο, το Κοσσυφοπέδιο θα ανοίξει σχολεία για τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία, έτσι ώστε να μην μείνουν πίσω με τα μαθήματά τους.

Ο δήμαρχος της Πριστίνα, Σπεντ Αχμέτι, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία της πόλης είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά που εγκατέλειψαν την Αλβανία λόγω του σεισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν λεπτομέρειες για τη διαδικασία έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αρχίσουν αμέσως να παρακολουθήσουν το σχολείο.

Οι κάτοικοι φοβούνται να γυρίσουν στα σπίτια τους

Στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, οι ένοικοι σπιτιών που υπέστησαν ζημιές διστάζουν να επιστρέψουν στα κτίσματα αυτά πριν λάβουν επιβεβαίωση από τις αρχές πως είναι ασφαλές.

Σε μια πολυκατοικία, ομάδα δημοσιογράφων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέβηκε τη σκάλα, γεμάτη τούβλα και σοβάδες, και είδε τοίχους που χάσκουν ανοιχτοί ή έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας υπνοδωμάτιο και μπάνια και άλλα δωμάτια.

Τούβλα ήταν πεσμένα πάνω σε κρεβάτια. Ένα σαλόνι σε διαμέρισμα στην πρόσοψη δεν είχε πλέον τοίχο να το χωρίζει από τον εξωτερικό χώρο, ήταν ορατό από τον δρόμο.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024