Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Δημόσια κατακραυγή για τις αναρτήσεις του καθηγητή-απολογητή του Χίτλερ

Ιταλία : Δημόσια κατακραυγή για τις αναρτήσεις του καθηγητή-απολογητή του Χίτλερ

Οι νομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου της Σιένας κατέθεσαν μήνυση κατά του καθηγητή Καστρούτσι για ανάρτησή του στο Twitter με την οποία παρουσιάστηκε ως απολογητής του Αδόλφου Χίτλερ

Μετά την πάνδημη κατακραυγή που προκάλεσε η αρχική χλιαρή του αντίδραση στα φιλοναζιστικά tweet ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σιένας, ο πρύτανης αυτού, Φραντσέσκο Φράτι, αποφάσισε να συγκαλέσει την πειθαρχική επιτροπή του ιδρύματος για ενδεχόμενη απομάκρυνση του υφηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου Εμανουέλε Καστρούτσι.

Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου κατέθεσαν μήνυση κατά του Καστρούτσι για ανάρτησή του στο Twitter με την οποία παρουσιάστηκε ως απολογητής του Αδόλφου Χίτλερ.

Σε μια από τις αναρτήσεις του ο καθηγητής παρουσίαζε το ναζιστή ηγέτη με τον ποιμενικό του σκύλο και διάνθιζε την εικόνα με τη φράση: «Σας είπαν πως είμαι ένα τέρας, για να μη μάθετε πως εγώ πολέμησα εναντίον των τεράτων που σήμερα κυβερνούν και κυριαρχούν στον κόσμο [pic.twitter.com/R3noH2Glbh]».

Όταν ξέσπασε η κατακραυγή στο διαδίκτυο, ο Καστρούτσι, αμετανόητος, απάντησε με άλλη ανάρτηση, τονίζοντας πως «οι ευγενείς επικριτές του tweet μου δεν έχουν κατανοήσει κάτι βασικό: πως ο Χίτλερ, μη όντας φυσικά ένας άγιος, σε εκείνη την ιστορική στιγμή υπερασπιζόταν ολάκερον τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Κατόπιν, η ανάρτηση με τον Χίτλερ κατέβηκε, όμως αντικαταστάθηκε από άλλη που ανέφερε: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά πάντα βρίσκει τον μπελά του όποιος το υποδεικνύει».

Νωρίτερα ο Καστρούτσι είχε επικαλεστεί «την ελευθερία της γνώμης» και είχε υποστηρίξει πως όλα αυτά αποτελούν «προσωπική του γνώμη», εκτός «της διδακτικής δραστηριότητας».

Το ίδιο απάντησε και στον πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου, Στέφανο Παλιαρίνι.

Πριν από την ανάρτηση που προκάλεσε πανεθνικές αντιδράσεις, ο Καστρούτσι, την 20ή Νοεμβρίου, είχε αναρτήσει και άλλο αντισημιτικό μήνυμα, με μια φράση του ρουμάνου φασίστα, ιδρυτή της Σιδηράς Φρουράς, Κορνέλιου Ζελέα Κοντρεάνου: «Δεν υπάρχει κάτι που να φοβούνται περισσότερο οι Εβραίοι από την ενότητα ενός λαού».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση εβραϊκών οργανώσεων, που απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αναλάβει δράση.

Την ανησυχία της για το ότι ένας καθηγητής πανεπιστημίου δημοσιεύει φιλοναζιστικά και αντισημιτικά παραληρήματα εξέφρασε και η υφυπουργός Παιδείας, Άνα Ασκάνι, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Λορέντσο Φιοραμόντι, ενημέρωσε μέσω Twitter πως επικοινώνησε με τον πρύτανη Φράτι, για να ληφθούν μέτρα, και τόνισε πως «με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε ποτέ».

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των αποδοκιμασιών είχε δεχτεί και ο πρύτανης, ο οποίος αρχικά είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τα φιλοναζιστικά μηνύματα του Καστρούτσι, αποδίδοντάς τα σε «προσωπικές απόψεις» και αρκούμενος να δηλώσει απλώς πως το Πανεπιστήμιο είναι δεδηλωμένα αντιφασιστικό και πως απορρίπτει κάθε ιστορικό αναθεωρητισμό αναφορικά με το ναζισμό.

Μετά την κατακραυγή ο Φράτι ανασκεύασε, γνωστοποιώντας πως «οι επονείδιστες αναφορές του καθηγητή Καστρούτσι προσβάλλουν την ευαισθησία του συνόλου του ακαδημαϊκού προσωπικού».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024