Την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Σιβηρία στην βορειοανατολική Κίνα και ονομάσθηκε «Δύναμη της Σιβηρίας», κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό γεγονός»  παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Τα εγκαίνια είναι «ένα γεγονός πραγματικά ιστορικό, όχι μόνον για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά πριν από όλα για εσάς και εμένα, για την Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω video link που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολούθησε την τελετή των εγκαινίων από το Σότσι.

Η λειτουργία του αγωγού εντάσσεται στις προσπάθειες της Μόσχας να στραφεί προς ανατολάς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών που επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και ανοίγει για την Ρωσία μία εν δυνάμει τεράστια αγορά εκτός της Ευρώπης.

Συμπίπτει με την προοπτική της έναρξης λειτουργίας δύο ακόμη αγωγών, του Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία, και του TurkStream, προς την Τουρκία και την ανατολική Ευρώπη.

«Το βήμα αυτό φέρνει την ρωσοκινεζική στρατηγική ενεργειακή συνεργασία σε νέο ποιοτικό επίπεδο και μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου, που έχει τεθεί με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο