Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου, όσον αφορά την ποινή που πρέπει να επιβάλλεται σε όσους κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατικά αδικήματα.

Αφορμή στάθηκε η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο την Παρασκευή, την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, κοστίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Ο Ουσμάν Καν είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης απροσδιόριστης διάρκειας το 2012, με ελάχιστο τα οκτώ χρόνια, η οποία μετατράπηκε έπειτα από έφεση σε κάθειρξη 16 ετών το 2013, ως μέλος μιας οργάνωσης που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.

Εξαπέλυσε την επίθεσή του σε ένα συνέδριο για την επανένταξη των κρατουμένων, στο οποίο συμμετείχε, και το οποίο είχε οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου μια άλλη επίθεση, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, είχε προκαλέσει το θάνατο οκτώ ανθρώπων το 2017.

Τζόνσον: Οι Εργατικοί ευθύνονται για την απελευθέρωση του τζιχαντιστή

Από πλευράς του ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι οι δράστες αυτών των εγκλημάτων θα πρέπει να φυλακίζονται υποχρεωτικά για τουλάχιστον 14 έτη.

«Πρέπει να εκτίσουν κάθε μέρα της ποινής, ανεξαιρέτως» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, υπάρχουν άλλοι 74 υποθέσεις, παρόμοιες με τον δράστη της επίθεσης στο London Bridge –καταδικασθέντες τρομοκράτες οι οποίοι αποφυλακίστηκαν πρόωρα.

«Τι κάνουν οι Αρχές με αυτούς;» διερωτήθηκε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον μάλιστα δε δίστασε να κατηγορήσει τους Εργατικούς για την απελευθέρωση του Ουσμάν Καν.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στο BBC χαρακτήρισε «γελοίο» ότι κάποιος όπως ο Καν έπρεπε να εκτίσει τη μισή του ποινή.

Υποσχέθηκε μάλιστα πως θα αλλάξει τον νόμο λέγοντας πως «ο λόγος για τον οποίο ο δολοφόνος ήταν έξω στους δρόμους ήταν λόγω της αυτόματης πρόωρης απελευθέρωσης εισήχθη από μια αριστερή κυβέρνηση».

Κόρμπιν: Δε χρειάζεται να εκτίουν όλη την ποινή

Από την άλλη, ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία δε χρειάζεται απαραίτητα να εκτίσουν όλη την ποινή τους.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν «δεν έχουν να πάρουμε κάποιο μάθημα από το περιστατικό ενώ πρέπει να γίνει μια ‘’εξονυχιστική έρευνα’’ στις περιστάσεις γύρω από την ποινή φυλάκισης του επιτιθέμενου και την επακόλουθη απελευθέρωση του».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει οι τρομοκράτες να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους, απάντησε: «Όχι, όχι απαραίτητα».

«Νομίζω», συνέχισε, είναι αναλόγως την περίπτωση και την καταδίκη, αλλά κυρίως και από τη συμπεριφορά τους στην φυλακή».

Γράψτε το σχόλιο σας