Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη οχυρώνεται υπό τον φόβο της τρομοκρατίας

Η Ευρώπη οχυρώνεται υπό τον φόβο της τρομοκρατίας

Πέντε λεπτά κράτησε η επίθεση του τρομοκράτη και η εξουδετέρωσή του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πέντε λεπτά τρόμου στη διάρκεια των οποίων δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Πέντε λεπτά κράτησε η επίθεση του τρομοκράτη και η εξουδετέρωσή του από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πέντε λεπτά τρόμου στη διάρκεια των οποίων δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης ήταν μέχρι το 2018 κρατούμενος στις φυλακές για συμμετοχή σε δίκτυο ισλαμιστών το οποίο προετοίμαζε βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το δίκτυο εξαρθρώθηκε το 2012 και τα μέλη του, μεταξύ αυτών και ο δράστης της επίθεσης της Παρασκευής, καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές. Ο 28χρονος Ουσμάν Καν είχε αποφυλακισθεί υπό όρους το 2018 και φορούσε βραχιόλι εντοπισμού.

Τα γιλέκα των τρομοκρατών

Η επίθεση ξεκίνησε σε παραδοσιακό κτίριο της London Bridge, στο οποίο λάμβανε χώρα συνέδριο για την κοινωνική προσαρμογή των φυλακισμένων και συνεχίστηκε στο δρόμο. Σε βίντεο που ελήφθη από επιβάτη λεωφορείου, φαίνονται άτομα που ακινητοποιούν έναν μαυροφόρο καθώς και πολίτη με κοστούμι να  τρέχει κρατώντας το μεγάλο μαχαίρι της επίθεσης.

Ο δράστης φορούσε το ειδικό γιλέκο των τρομοκρατών και στις τσέπες είχε τοποθετήσει ψεύτικες βόμβες. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας διευκρίνισε πως και οι δύο τρομοκράτες της επίθεσης στο ίδιο σημείο τον Ιούνιο του 2017, φορούσαν παρόμοια γιλέκα. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια ασφαλιστική δικλείδα γι αυτούς ώστε να σκοτωθούν επί τόπου από τη αστυνομία παρά να συλληφθούν, να περάσουν από δίκη και να φυλακιστούν.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε την ομάδα κρίσεων Κόμπρα, οι αποφάσεις της οποίας μένει να ανακοινωθούν. Σε δήλωση του δικαίωσε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στους τρομοκράτες που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος. Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια σε πολίτες και αστυνομικός που εξουδετέρωσαν μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Με απόφαση όλων των κομμάτων αναστέλλεται για 24 ώρες η προεκλογική εκστρατεία.

Η Βρετανία παίρνει μέτρα

Με αυτόν τον τρόπο, αν και άργησε, η Βρετανία αποφάσισε να οχυρωθεί απέναντι στον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, κυρίως εν όψει των Χριστουγέννων.

Το ερώτημα που γεννάται ωστόσο είναι το εξής: Πρέπει να υπάρξει επίθεση για να αποφασίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να πάρουν μέτρα ασφαλείας;

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η περίοδος αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο «ανάστασης» του ISIS, που παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι τον κέρδισε, τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο.

Πρώτα η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και οι καταγγελίες για απόδραση εκατοντάδων τζιχαντιστών και στη συνέχεια η δολοφονία του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχουν δημιουργήσει ένα τρομακτικό μείγμα.

Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, μια περίοδος που είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος χτυπήματος, ειδικά στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος μιλώντας προ ημερών στο αμερικανικό δίκτυο NBC είχε δηλώσει πως οι αγορές των Χριστουγέννων «θα είναι ένας πλούσιος στόχος εκδίκησης για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι».

«Το ISIS δεν είναι ένα άτομο. Ακριβώς όπως έρχεται ο χειμώνας, το ισλαμικό κράτος επιστρέφει» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Οχυρωμένη εδώ και καιρό η Γαλλία

Η Γαλλία, η οποία έχει πονέσει όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης από την τρομοκρατία, φρόντισε από νωρίς να πάρει τα μέτρα της.

Τον περασμένο μήνα συγκεκριμένα, όταν και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη του ISIS.

Τότε, με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, καλούσε σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονταν και με τον τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι.

«… Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί την μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά την διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ο Καστανέρ.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024