Υψους 25 μέτρων και στολισμένο με σχεδόν χίλια διαφορετικά σχήματα φωτισμού το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κεμέροβο της Ρωσίας, οι κάτοικοι του οποίου «δεν ζουν πραγματικά», απλώς «επιβιώνουν».

Χριστουγεννιάτικο δέντρο «υπερβολικά ακριβό» που τοποθετήθηκε στην πόλη Κεμέροβο της Ρωσίας θεωρήθηκε σκάνδαλο και προκάλεσε την Παρασκευή έντονες διαμαρτυρίες από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, που καταδίκασαν ένα κατάφωρο σύμβολο της «εθνικής μάστιγας», τη διαφθορά.

Λαμπερή κατασκευή

Υψους 25 μέτρων και στολισμένο με σχεδόν χίλια διαφορετικά σχήματα φωτισμού, αυτή η λαμπερή κατασκευή σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κεμέροβο κόστισε σχεδόν 18 εκατομμύρια ρούβλια (255.000 ευρώ), ποσό τριπλάσιο του δέντρου του Κρεμλίνου στη Μόσχα, σύμφωνα με το δίκτυο OTR.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να ειρωνευτούν τη «μεγάλη ζωή» που κάνει το Κεμέροβο, βιομηχανική πόλη 550.000 κατοίκων η οποία βρίσκεται στην περιοχή των ανθρακωρυχείων του Κουζμπάς, στη Σιβηρία, και για το μόνο που δεν φημίζεται είναι τα πλούτη της.

«Οι άνθρωποι επιβιώνουν»

«Εδώ οι άνθρωποι δεν ζουν πραγματικά, επιβιώνουν. Και οι άλλοι ξοδεύουν 18 εκατομμύρια για ένα έλατο!», σχολίασε κάτοικος, ο Ρομάν Χαμπιμπουλίν, στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

«Είναι εξίσου ανόητο όπως όταν αγοράζεις το τελευταίο μοντέλο iPhone ενώ τα παιδιά σου δεν έχουν να φάνε», γράφει άλλος χρήστης, ο Ιβάν Λεμπέντεφ.

Ορισμένες κριτικές ζητούσαν να χρησιμοποιηθεί αληθινό έλατο για τις γιορτές και τα χρήματα να δαπανηθούν για τη «θεραπεία παιδιών με καρκίνο» ή για να «προσφερθούν διαμερίσματα στα νέα ζευγάρια».

Το κομμουνιστικό κόμμα κατήγγειλε από την πλευρά του ένα σύμβολο της «εθνικής μάστιγας, αυτό της διαφθοράς».

Ο… αντίλογος

Απέναντι στο πλήθος των επικρίσεων, ο δήμαρχος Ιλία Σερεντιούκ αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την αγορά αυτή εξηγώντας ότι το έλατο που δέσποζε έως τότε στην πόλη «ήταν πολύ παλιό αφού χρησιμοποιείτο επί 11 χρόνια και χρειαζόταν όλο και πιο κοστοβόρες εργασίες συντήρησης».

Η κυβερνητική εφημερίδα Rossiskaϊa Gazeta δημοσίευσε την Παρασκευή τη φωτογραφία του επίμαχου ελάτου και διαβεβαίωνε ότι η τοπική διοίκηση πλήρωσε «μέση τιμή» για το πολυσύνθετο αυτό σύστημα που θα «χρησιμοποιηθεί και για τα επόμενα 15 χρόνια».

Υπάρχουν και ακριβότερα

Η χριστουγεννιάτικη εγκατάσταση στο Κεμέροβο δεν είναι ωστόσο η πιο ακριβή: το έλατο στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας στοίχισε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ρούβλια (708.000 ευρώ).

Οι ρωσικές αρχές, κυρίως στη Μόσχα, συνηθίζουν να αψηφούν τις δαπάνες για τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς. Η πολιτική αυτή δεν ασκείται χωρίς να προκαλεί εντάσεις, καθώς η αγοραστική δύναμη των Ρώσων βρίσκεται σε ύφεση εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr