Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
RAF: 30 χρόνια από τη δολοφονία Χερχάουζεν

RAF: 30 χρόνια από τη δολοφονία Χερχάουζεν

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του επικεφαλής της Deutsche Bank από την τρομοκρατική οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF). Η υπόθεση δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί κι ας πέρασαν 30 χρόνια.

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1989. Στις 08:30 π.μ. ο επικεφαλής της Deutsche Bank Άλφρεντ Χερχάουζεν επιβιβάζεται στην υπηρεσιακή Mercedes και ο οδηγός ξεκινά το αυτοκίνητο. Ακολουθούν άλλα δύο αυτοκίνητα με την προσωπική του φρουρά. Από τότε ήταν γνωστό ότι ο Άλφρεντ Χερχάουζεν αποτελούσε στόχο ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. 500 μέτρα πιο κάτω μια μεγάλη έκρηξη που πυροδοτήθηκε με φωτοκύτταρο διαλύει στην κυριολεξία το μεγάλο όχημα. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank πεθαίνει επί τόπου, ενώ ο οδηγός του μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί βρίσκουν στο σημείο της επίθεσης ένα φύλλο χαρτιού με το σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), στο οποίο απεικονίζεται ένα αυτόματο όπλο. Λίγο αργότερα οι τρομοκράτες της RAF αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης κατηγορώντας τον πρόεδρο της γερμανικής τράπεζας για «εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι αστυνομικές έρευνες εστιάζουν στην λεγόμενη τρίτη γενικά της γερμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα όμως οι δολοφόνοι του Άλφρεντ Χερχάουζεν δεν έχουν συλληφθεί. Ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, η γερμανική αστυνομία καταζητεί τρία μέλη της RAF, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στις δολοφονίας του Ντέτλεφ Κάρστεν Ρόβεντερ, επικεφαλής της Τρόιχαντ, της υπηρεσίας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 1991 και του μάνατζερ της Siemens Καρλ Χάιντς Βάκουρτς το 1986. Οι γερμανικές διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι μέλη της τρίτης γενιάς της RAF εμπλέκονται σε ληστείες σε βάρος χρηματαποστολών και σουπερμάρκετ πριν από μερικά χρόνια στην βόρεια Γερμανία.

Αίνιγμα για τις διωκτικές αρχές η τρίτη γενιά της RAF

Ελάχιστα είναι γνωστά για την τρίτη γενιά της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός». Λίγα χρόνια μετά την σύλληψη των ιδρυτικών στελεχών της RAF Ουλρίκε Μάινχοφ και Αντρέας Μπάαντερ, τα μέλη της λεγόμενης δεύτερης γενιάς προσπαθούν να πετύχουν με ομηρίες την αποφυλάκιση τους. Η τρίτη γενιά όμως είναι διαφορετική και επικεντρώνεται σε επιθέσεις και σαμποτάζ. Το 1998 η RAF ανακοίνωσε επισήμως την αυτοδιάλυσή της.

30 χρόνια μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Deutsche Bank, η αστυνομία έχει στη διάθεσή της περισσότερες από 1.500 ενδείξεις, οι οποίες ωστόσο δεν οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Για τους τρομοκράτες της RAF, ο Άλφρεντ Χερχάουζεν ήταν μισητό πρόσωπο ως οικονομικός παράγοντας χωρίς αναστολές και ως εκπρόσωπος του διεθνούς κεφαλαίου αλλά και του πολιτικού κατεστημένου.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank γνώριζε ότι ήταν στόχος της RAF. Είχε μάλιστα ζητήσει από τη γυναίκα του σε περίπτωση απαγωγής του, όπως είχε γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα με τον επικεφαλής των γερμανών εργοδοτών, να μην ικανοποιήσει το γερμανικό κράτος τα όποια αιτήματα τους. Στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή του Άλφρεντ Χερχάουζεν υπάρχει σήμερα ένα μικρό μνημείο με ένα στίχο, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς του γερμανόφωνου χώρου, της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν: «Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει την αλήθεια».

Φόλκερ Βίτινγκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024