Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλό ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον

Διπλό ραντεβού Μητσοτάκη με Τραμπ σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον

Στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Δύο συναντήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να έχει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις οποίες θα θέσει όλες τις τουρκικές προκλήσεις με αποκορύφωμα τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως έγινε γνωστό, στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου;

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή». Επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή είναι μία από τις ημερομηνίες που έχει προταθεί.

Η συνάντηση – είτε γίνει στις 7 Ιανουαρίου είτε σε άλλη ημερομηνία – θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων αλλά στον απόηχο της αύξησης των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον αμερικανό πρόεδρο όλα τα θέματα γύρω από την τουρκική προκλητικότητα με το τελευταίο και πιο σοβαρό να είναι αυτό της Συμφωνίας με τη Λιβύη.

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία

Μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία  προχωρά σε νέα πρόκληση εκδίδοντας Navtex νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Αναλυτικότερα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής με την σχετική οδηγία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, διεκδικώντας τη δική της υφαλοκρηπίδα.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Αναφερόμενος, στην επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων, επεσήμανε ότι «στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό».
«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» υπογράμμισε.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024