Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χονγκ Κονγκ : Οργισμένη και με απειλές η απάντηση του Πεκίνου στον Τραμπ

Χονγκ Κονγκ : Οργισμένη και με απειλές η απάντηση του Πεκίνου στον Τραμπ

Η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» προειδοποίησε το Πεκίνο, αντιδρώντας οργισμένα στην υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των νομοσχεδίων για το Χονγκ Κονγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

«Κατάφωρη επέμβαση»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Αντίδραση και από το Χονγκ Κονγκ

Την έντονη αντίθεσή της είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία τόνισε ότι τα νομοσχέδια έχουν σκοπό την υποστήριξη των διαδηλωτών, επιχειρηματολογώντας πως στέλνουν λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, προβλέπουν ότι η κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και την Ουάσιγκτον, θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Η εμπορική συμφωνία…

Επειτα από μερικές ημέρες δισταγμού, ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε χθες τα δύο νομοσχέδια που ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, παρά τις οργισμένες ενστάσεις του Πεκίνου.

Μένει να φανεί εάν η απόφασή του αυτή θα θέσει εν αμφιβόλω την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με σκοπό τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024