Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταγγελία Μοράλες : Με ψάχνει η Interpol

Καταγγελία Μοράλες : Με ψάχνει η Interpol

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατήγγειλε ότι τον αναζητά η Interpol για μια σειρά εγκλημάτων - Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται πως δεν έχουν διαπραχθεί ποτέ

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διαφυγή του στο Μεξικό ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατήγγειλε ότι τον αναζητά η Interpol για μια σειρά εγκλημάτων.

Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται πως δεν έχουν διαπραχθεί ποτέ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μοράλες δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει λάβει «μπλε» ειδοποίηση από την Interpol, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται επισήμως ο τόπος στον οποίο βρίσκεται ενώ γίνεται και ταυτοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοράλες αναζητείται για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών αλλά και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

«Η Ιντερπόλ με αναζητά στη Νότια Αμερική για εγκλήματα που δεν υπάρχουν» δήλωσε ο Μοράλες.

Μια προαναγγελθείσα δίωξη

Σημειώνεται πως τη δίωξη είχε ουσιαστικά προαναγγείλει υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, ο οποίος τόνισε ότι ο Μοράλες «έχει διαπράξει εγκλήματα κατά πολιτικών του αντιπάλων και κατά της ανθρωπότητας», ενώ η γενική εισαγγελία της Βολιβίας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας.

Η κατηγορία της κυβέρνησης της Ζανίν Ανιές, η οποία ανέλαβε την προεδρία μετά την αυτοεξορία του Μοράλες στο Μεξικό, βασίζεται σε μια ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία υποστηρίζεται ότι ακούγεται ο Μοράλες να μιλάει σε έναν από τους ηγέτες του κινήματος κατά της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μην αφήσετε κανένα τρόφιμο στις πόλεις, θα τις μπλοκάρουμε και θα τις περικυκλώσουμε όλες» λέει η φωνή την οποία ο Αρτούρο Μουρίγιο απέδωσε στον πρώην πρόεδρο.

«Ζητούμε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή για στάση και τρομοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους, κατά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα όπου υπέβαλε μήνυση. Η προτροπή αυτή, είπε ο Μουρίγιο συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και προειδοποίησε ότι «εντός των επόμενων ωρών θα προσφύγουμε στους διεθνείς θεσμούς».

Ο Έβο Μοράλες, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, χαρακτήρισε την ηχογράφηση «κατασκεύασμα» και «μοντάζ» με στόχο να σταματήσουν οι αγώνες για τη δημοκρατία και τη ζωή, ενώ δηλώνει την έκπληξή του για την έρευνα όταν η εισαγγελείς δεν διερευνούν τους θανάτους από σφαίρες 30 ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες.

Η κυβέρνηση της Ανιές υποστηρίζει ότι η ηχογράφηση προέρχεται από το κινητό τηλέφωνο του γιου του Φαουστίνο Γιούρκα, ενός από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων, με τους αγρότες, κυρίως καλλιεργητές κόκας, να αποκλείουν δρόμους της χώρας. Ο Γιούρκα είναι φυγάς και οι αρχές υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν έκανε διακίνηση ναρκωτικών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024