newspaper
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Θα σου δώσω μακαρόνια με κιμά για να φας - Έλα μου είναι ακίνδυνη η τρέλα μου

Bloomberg : Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά με την κορυφαία απόδοση στον κόσμο

Bloomberg : Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά με την κορυφαία απόδοση στον κόσμο

Στην καλύτερη από πλευράς αποδόσεων χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, αναδείχθηκε για φέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι φέτος το ελληνικό, με τον δείκτη του να έχει αυξηθεί -από χαμηλή βάση- κατά 45%, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μακράν η καλύτερη αγορά στον κόσμο αποκαθίσταται μετά την κρίση».

«Μπορεί ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης να οδεύει φέτος προς τα καλύτερα ετήσια κέρδη από το 2009, οι επιδόσεις του όμως ωχριούν μπροστά στην καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως, που δεν είναι άλλη από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% φέτος μετά από μια δεκαετία κρίσεων» αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου του Bloomberg.

Καθώς οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν από τα χαμηλά μετά από μία δεκαετία κρίσεων, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αρχίσουν να κοιτάζουν την ελληνική αγορά ξανά, σημειώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για το ερχόμενο έτος, ιδιαίτερα αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.

«Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στην εποχή προτού το ευρώ αντικαταστήσει τη δραχμή για να βρεί υψηλότερες αποδόσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, ειδικά εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται. Το momentum για την Ελλάδα έχει επιταχυνθεί μετά τις εκλογές του καλοκαιριού», δηλώνει ο George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγο στη Mazars Financial Planning, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε τη βούλησή της να εφαρμόσει ένα πακέτο φορολογικών μειώσεων και φιλικών για τις επιχειρήσεις πολιτικών.

Αυτό έχει περιορίσει εν μέρει την έκπτωση με την οποία διαπραγματευόταν τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο.

«Το κλειδί για το ξεκλείδωμα επιπλέον αξίας στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», δηλώνει ο Lagarias, με τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps,CDS) να δείχνουν ότι αλλάζει η αντίληψη και η χώρα δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Ανοίγει, επίσης, την πόρτα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που είναι συνήθως καταλύτης για ευρύτερη άνοδο των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, προσθέτει ο Lagarias.

Υπάρχει ακόμη αρκετή μεταρρυθμιστική δουλειά να γίνει για να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική των ελληνικών μετοχών το 2020, σημειώνει.

«Η Ελλάδα παραμένει ένα γλυκό ορεκτικό»

«Η Ελλάδα παραμένει ένα γλυκό ορεκτικό για εμάς», δηλώνει ο Emiel Van DenHeiligenberg, επικεφαλής της κατανομής στοιχείων ενεργητικού της Legal & General Investment Management.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου λέει ότι παρότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, υπάρχουν ακόμη αρκετά θετικά στοιχεία που πρόκειται να έρθουν από την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα, ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνοντας οικονομική ανάπτυξη. Έδειξε αντοχές στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθοδηγούμενος από εγχώριους παράγοντες, ιδιαίτερα τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τη νέα κυβέρνηση, αναφέρει.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται όλο το έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο δεκαετιών.

Θετικά σημάδια στο μέτωπο του χρέους

Ο Van Den Heiligenberg βλέπει πολλά θετικά στο μέτωπο του χρέους, αναφέροντας ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει κοντά στο μηδέν, καθώς και τις χαμηλές αποπληρωμές χρέους τα επόμενα τρίμηνα.

«Καθώς οι πιστωτικοί δείκτες της χώρας βελτιώνονται, υπάρχει μία όλο και πιο ρεαλιστική πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ΒΒΒ και θα γίνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ», σημειώνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Οι αναλυτές της Bank of America ξανάρχισαν την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών στο τέλος Οκτωβρίου, βασίζοντας το επιχείρημα για τις επενδύσεις τους σε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα (σε εύλογο χρονικό διάστημα) χωρίς κεφαλαιακή ένεση;

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, σημείωναν αναλυτές, αναφέροντας τη ρευστότητα, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων.

Το κρατικό πρόγραμμα στήριξης «Ηρακλής» μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά παραμένουν συνολικά επιφυλακτικοί, καθώς εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Only in

Καταγγελία για εξιτήριο σε ασθενή που είχε προγραμματισμένο χειρουργείο - Τι απαντά το «Μεταξά»

Μέλος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Μεταξά αν και δεν χειρουργήθηκε. Τι κατήγγειλε στην ΟΕΝΓΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023