Η ΕΕ θα κάνει το παν για να κλειστεί νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της και ως τα τέλη του 2020, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Στη σύναψη νέας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει έμφαση μετά το Brexit ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η ΕΕ θα κάνει το παν»

Αυτό προκύπτει από αναφορές του ιδίου σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Στρασβούργο χθες Τρίτη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα Financial Times.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι οι 11 μήνες που μεσολαβούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, την 31η Ιανουαρίου 2020, ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου κανονικά δεν θα αρκούσαν για να αποπερατωθεί η διαπραγμάτευση και να συναφθεί συμφωνία.

Συμπλήρωσε όμως ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το παν για να κλειστεί τέτοια συμφωνία ως τα τέλη του 2020, κατά το δημοσίευμα των FT.

Ακόμη, ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα πέραν της διμερούς διευθέτησης για το εμπόριο, όπως για παράδειγμα οι κανόνες για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ή τα τέλη αεροδρομίων, για τα οποία η διαπραγμάτευση ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο.

«Εκτακτα μέτρα»

Πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προληφθούν προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία, εάν οι συνομιλίες χρειαστεί να παραταθούν πέραν του 2020.

Ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε επίσης κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ τη συνεργασία με το ΗΒ στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Μπρέξιτ προεξόφλησε ότι οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους θα είναι «δύσκολες και απαιτητικές», επαναλαμβάνοντας την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι «δεν θα γίνει ανεκτό κανένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr