Ως αποτέλεσμα της αστυνομικής επέμβασης, 1.546 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο μέσα σε διάστημα δέκα μηνών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στην Πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο είναι υψηλότερος από το σύνολο που καταγράφηκε για ένα ολόκληρο έτος μετά το 1998, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας (ISP), οργανισμός που καταρτίζει αυτό το είδος στατιστικών στοιχείων στην Πολιτεία του Ρίο, δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των εκ προθέσεων ανθρωποκτονιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Ως αποτέλεσμα της αστυνομικής επέμβασης, 1.546 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, αριθμός κατά 18% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την αρχή της έναρξης συλλογής των στοιχείων αυτών, το έτος 2018 ήταν εκείνο που καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 1.534 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Το ISP ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο συνολικός αριθμός των εκ προθέσεων ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά 21% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συνολικά 3.342.

Η σκληρή πολιτική του κυβερνήτη

Ωστόσο, έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την εισαγγελική αρχή του Ρίο έδειξε ότι η μείωση του εγκλήματος δεν οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου έδειξαν επίσης ότι η αστυνομία κατάσχεσε 7.215 πυροβόλα όπλα κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, κατά μέσο όρο 24 ανά ημέρα.

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει 468 τουφέκια, αριθμός χωρίς προηγούμενο για αυτό το είδος όπλου τα τελευταία 12 χρόνια.

Η πτώση του αριθμού των ανθρωποκτονιών από την αρχή του έτους αποτελεί επιτυχία για τον νέο κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, Ουίλσον Βίτσελ, υποστηρικτή της σκληρής γραμμής κοντά σε εκείνη του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Εντούτοις, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η πολιτική του βρίσκεται στη ρίζα της αύξησης της αστυνομικής βίας.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, υπερασπίζεται για παράδειγμα τη χρήση ελεύθερων σκοπευτών προκειμένου να σκοτώνουν όποιο άτομο φέρει τουφέκι εφόδου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr