«Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα»

Στα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο ΠτΔ, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» συμπλήρωσε και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση από 180 ψήφους» όταν θα έρθει η ώρα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για τη διάταξη περί δυνατότητας εκλογής ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία εξηγώντας πως «θα πρέπει να υπάρχει πάντα οδός διαφυγής όσον αφορά τα συνταγματικά θέματα».

Όπως είπε «παραμένει η σημερινή διάταξη με μόνη αλλαγή ότι δεν θα έχουμε εκλογές».

«Σοβαρό ολίσθημα η εκλογή ΠτΔ από το λαό»

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μην γίνονται εκλογές όταν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για το πρόσωπο του ΠτΔ. Ποιες ήταν οι άλλες δυνατότητες που τέθηκαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απευθείας εκλογής ΠτΔ από τον λαό αλλά στο πλαίσιο του δικού μας πολιτεύματος θα αποτελούσε σοβαρό ολίσθημα γιατί δημιουργείς έναν ΠτΔ που θα είναι ταυτισμένος με μια κομματική ταυτότητα. Παράλληλα σκεφτείτε έναν ΠτΔ να ψηφίζεται με 5 εκατ. ψήφους ενώ η κυβέρνηση εκλέγεται με 2,5-3 εκατ. ψήφους» είπε για το ίδιο θέμα.

Προσφυγικό: «Νέες αξιοπρεπείς, αλλά κλειστές, δομές»

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε ότι όλες οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση «θα έχουν να κάνουν με την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και ειδικά των ασυνόδευτων παιδιών».

«Θα υπάρξουν και διατάξεις όπου θα αυστηροποιούν το θέμα του ελέγχου των συνόρων και θα δημιουργούν αποτρεπτικά αισθήματα σε όποιον θέλει να έρθει στη χώρα» συμπλήρωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να εγκατασταθούν σε εγκαταλελειμμένα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αισθήματα απομονωτισμού. Θα φτιάξουμε νέες δομές αξιοπρεπείς αλλά κλειστές. Θα επιτηρούμε τα σύνορα με αυστηρότητα και συνέπεια και θα έχουμε ειδικές ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ επιτέλους θα ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς ώστε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη συνολική επιτηρήση» συμπλήρωσε για το θέμα.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τις επιλογές που έγιναν όσον αφορά τους διοικητές των νοσοκομείων είπε ότι «όπου υπάρχει αστοχία θα υπάρξει ειλικρίνεια και θα υπάρξουν αντικαστάσεις εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα» συμπληρώνοντας ότι «στην συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για αξιοκρατικές επιλογές».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr