Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι εκατομμυριούχοι που θέλουν να σώσουν τον Ερημίτη

Οι εκατομμυριούχοι που θέλουν να σώσουν τον Ερημίτη

Ο επενδυτής Γεργκ Ροκενχόιζερ φαίνεται πως έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη διαφύλαξη αυτής της μικρής περιοχής στην Κέρκυρα

Ένα κίνημα ζάμπλουτων επιχειρηματιών – επενδυτών βρίσκεται στα «σκαριά» προκειμένου να διαφυλαχθεί ο οικολογικός παράδεισος της Κασσιόπης στην Κέρκυρα από την ιδιωτικοποίηση και την ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση.

Σε μία πρώτη ανάγνωση φαντάζει οξύμωρο να θέλουν πολυεκατομμυριούχοι να προστατεύσουν μία παρθένα έκταση σε μία χώρα που βρίσκεται μακριά από τη δική τους χωρίς να αποκομίσουν όφελος.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της  Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ένας επενδυτής πολεμά για τον παράδεισο» αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Permira, από τα χέρια του οποίου περνούν δισεκατομμύρια, τονίζει ότι επενδυτές από το εξωτερικό προτίθενται να αξιοποιήσουν στην Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης, μια προστατευόμενη έκταση, η οποία, όπως λέει, δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού.

Πρόκειται για τον επενδυτή Γεργκ Ροκενχόιζερ ο οποίος φαίνεται πως έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη διαφύλαξη αυτής της μικρής περιοχής στην Κέρκυρα.

Με το σύνθημα «Save Erimitis» ο Γεργκ Ροκενχόιζερ έχει στο πλευρό του άλλους, επίσης πάμπλουτους επενδυτές, όπως ο Τζέικομπ Ρότσλιντ ή ο Ρομπ Λούκας από την επενδυτική εταιρία CVC. Από κοινού με τους συναγωνιστές του είναι σε θέση να πληρώσει τους καλύτερους δικηγόρους στις δικαστικές μάχες για τη σωτηρία του Ερημίτη.

Ο αντίπαλος του Ροκενχόιζερ

Αντίπαλος του Γεργκ Ροκενχόιζερ είναι ο όμιλος NCH Capital. Inc. και το «Πρόγραμμα Κασσιόπη», που προτίθεται να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε δασική προστατευόμενη έκταση 1,5 τετραγωνικών μέτρων στην τοποθεσία Ερημίτης απέναντι από την Αλβανία. Στα σχέδια της NCH είναι η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, καθώς και δεκάδων επαύλεων. 120 εκ. ευρώ υπόσχεται να επενδύσει συνολικά ο όμιλος με έδρα της Νέα Υόρκη. Μέχρι σήμερα ωστόσο έχουν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου μόλις 20 εκ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Κασσιόπης ο Ροκενχάουζερ είναι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου με θέα στη θάλασσα που δεν την εμποδίζουν άλλα κτίσματα, το οποίο περιτριγυρίζεται από τουλάχιστον 1000 ελαιόδενδρα.

«Ένας παράδεισος όπως στο Νότιο Ειρηνικό, τέτοια παρθένα φύση σπάνια βρίσκει κανείς ακόμα στην Ευρώπη», αναφέρεται στο άρθρο της Frankfurter Allgemeine.

Αποστολή του Ροκενχάουζερ είναι να υπερασπιστεί αυτή την απίστευτα όμορφη, παρθένα έκταση, η οποία όπως αναφέρει  «δεν είναι δυνατόν να θυσιαστεί  στο βωμό του μαζικού τουρισμού που καταστρέφει τα πάντα».

Κίνημα πλουσίων για τη διαφύλαξη του Ερημίτη

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine ο Ροκενχάουζερ δεν είναι μόνος του.  «Κατά των εργολάβων υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις: οικολογικές οργανώσεις, μικρο-επιχειρηματίες, απλοί ψαράδες, δήμαρχοι – και στη μέση ο Γιοργκ Ροκενχάουζερ, πράγμα κάπως παράδοξο, αφού εν τέλει εκπροσωπεί συνήθως την άλλη πλευρά, τους επενδυτές» όπως περιγράφεται στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Ροκενχάουζερ είναι επικεφαλής της εταιρείας private equity Permira για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Κύρια δουλειά του είναι να αγοράζει και να πουλάει εταιρείες, με το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος.

Στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της εταιρείας του συγκαταλέγονται ο γνωστός οίκος μόδας Hugo Boss, οι ψαρομπουκιές Iglo, τα γυαλιά Rodenstock και πολλά ακόμα. Πρόσφατα εισήγαγε στο γερμανικό χρηματιστήριο την εταιρεία λογισμικού Teamviewer σημειώνοντας ένα άνευ προηγουμένου ράλι κερδών.

Στη μάχη για τη διάσωση της Κασσιόπης συμμετέχει και ο Ρομπ Λούκας, επίσης χρηματιστής-επενδυτής, διαχειριστικός εταίρος της εταιρείας private equity CVC του Λονδίνου, «ανταγωνιστής μου στην κανονική ζωή», όπως λέει ο Ροκενχάουζερ.

Ακόμα, όπως αναφέρεται στο άρθρο της Frankfurter Allgemeine, παρασκηνιακά στην προσπάθεια συμμετέχει και ο Τζέικομπ Ρόθτσιλντ, η κεφαλή του βρετανικού σκέλους της δυναστείας τραπεζιτών, που κατέχει κτήμα στην Κέρκυρα, το οποίο τακτικά το καλοκαίρι επισκέπτεται ο Πρίγκιπας Κάρολος.

«Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, που έχει στο μεταξύ περάσει τα 80, τάσσεται χρόνια τώρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού, αλλά την παρούσα διαμάχη πρέπει να την αναλάβουν οι νεότεροι, έτσι είπε στον Rockenhäuser, σε μια βόλτα που έκαναν», επισημαίνεται στο άρθρο.

Το πρώτο που κατάφερε η παρέα των εκατομμυριούχων ήταν μία συντεταγμένη «επιχείρηση» υπέρ της διαφύλαξης του οικολογικού πλούτου της περιοχής: συντάχθηκαν ψηφίσματα, στάλθηκαν επιστολές στην ελληνική κυβέρνηση, 12.000 άνθρωποι υπέγραψαν ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες για να σωθεί η παραλιακή λωρίδα και μαθητές φορούν καπελάκια και μπλούζες με το σύνθημα «Save Erimitis».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024