Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συστάθηκε επιτροπή για την αστυνομική βία υπό την προεδρία του Αλιβιζάτου

Συστάθηκε επιτροπή για την αστυνομική βία υπό την προεδρία του Αλιβιζάτου

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συστάθηκε πενταμελής επιτροπή, υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτου, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην επιτροπή μετέχουν επίσης οι Β. Χρήστου επίκουρη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου του ΕΚΠΑ, καθώς και ο Β. Μάλλιος διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΕΔΑ).

Σοβαρές καταγγελίες

Σοβαρές καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείο.

Σε καταγγελία τους μάλιστα δικηγόροι, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και παράνομη  στάση αστυνομικών δυνάμεων» στους συλληφθέντες κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η καταγγελία ανέφερε μεταξύ άλλων  μια σειρά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και για απόπειρα εξευτελισμού, πολλών εξ αυτών μέσω εκγύμνωσης.

Απο πλευρά της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ανακοίνωσή της κάλεσε την πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών περί «ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας».

«Ενώ δημοσιοποιούνται καταγγελίες αλλά και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή διατυπώνεται από αρμόδια και αναρμόδια πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διαμορφωτές κοινής γνώμης ένας δημόσιος λόγος, που δικαιολογεί ή ακόμα χειρότερα επικροτεί παρόμοια φαινόμενα», τόνιζε η ΕΕΔΑ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε και η καταγγελία δημοσιογράφου, σύμφωνα με την οποία ενώ κάλυπτε τα γεγονότα στα Εξάρχεια, δέχτηκε επίθεση από άντρες των ΜΑΤ.

Όπως κατήγγειλε ο δημοσιογράφος, τρεις άνδρες των ΜΑΤ του επιτέθηκαν ένας τον χτύπησε στο αριστερό του χέρι, ένας έπεσε πάνω του με την ασπίδα και ένας τρίτος χτύπησε το χέρι του για να πέσει κάτω το κινητό του.

Ερωτηθείς αν ήξεραν οι άνδρες των ΜΑΤ ότι ήταν δημοσιογράφος ανέφερε πώς «δεν το ξέρω, παρά το γεγονός ότι την ώρα της επίθεσης τους το είπα αλλά δεν φάνηκαν να ενδιαφέρθηκαν για το γεγονός ότι τους δίνω την ιδιότητά μου. Δεν με ρώτησαν κάτι απλώς μου επιτέθηκαν».

Η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε το περιστατικό ζητώντας από την κυβέρνηση να «καταδικάσει τα βίαια περιστατικά και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπαίτιους».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024