Συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες με Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Κύπρου στη DW: Δεν τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες για το αποτέλεσμα

Για πρώτη φορά συνάντηση για το Κυπριακό πραγματοποιείται σε χώρα μέλους της ΕΕ και μάλιστα στο Βερολίνο, σε μια πόλη που μέχρι 30 χρόνια πριν ήταν ακόμη διαιρεμένη, όπως σήμερα εξακολουθεί να είναι η Λευκωσία. Ενδεχομένως αυτός ο συμβολισμός ενέπνευσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να καλέσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε μια άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν πάρει επ’ αυτού θέση με υπομνήματα που απέστειλαν στον κ. Γκουτέρες και τα οποία είχε συμπεριλάβει ο ΓΓ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ. Βάσει των υπομνημάτων επικρατεί συμφωνία ότι οι «όροι αναφοράς» για την επίλυση του Κυπριακού είναι το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 (Νίκου Αναστασιάδη – Ντενίς Έρογλου), οι συγκλίσεις που οδήγησαν στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά τον Ιούλιο 2017 και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου Γκουτέρες, όπως τις παρουσίασε ο Γ.Γ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου.

Οι ελληνοκυπριακοί και οι τουρκοκυπριακοί στόχοι

Σε αυτή τη βάση η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει σήμερα να συμφωνηθεί ότι ο ΟΗΕ θα συγκαλέσει άτυπη πενταμερή σύσκεψη, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου, όπου θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί αναμένεται να επιμείνει ότι στους «όρους αναφοράς» θα πρέπει να συμπεριληφθεί το θέμα του διαμερισμού της εξουσίας των δύο κοινοτήτων με βάση της αρχής της πολιτικής ισότητας, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας, όπως και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής σε μια κοινή κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται ο κ. Ακιντζί να θέσει και το θέμα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά τα δύο θέματα δεν αφορούν τη σημερινή συνάντηση, γιατί αλλιώς θα πρέπει και αυτή να θέσει θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Το ζητούμενο σήμερα είναι να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρ. Προδρόμου στην DW

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου στη DW, δεδομένου και των πρόσφατων δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι όποιες διαδικασίες για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνουν μετά τις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο 2020, δεν θα πρέπει να τρέφει κανείς μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr